Diljem Hrvatske obilježava se Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Fotogalerija/20240228_112234_0000.png

Područni uredi civilne zaštite Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varaždin započeli s aktivnostima s ciljem prigodnog obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite te ujedno Dana civilne zaštite Republike Hrvatske

Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj definiran je Zakonom o sustavu civilne zaštite te ga obilježavamo svake godine 1. ožujka još od 1992., kada je Vlada RH donijela odluku o njegovu proglašenju.

Tim povodom, svi područni uredi civilne zaštite diljem zemlje obilježavaju Dan civilne zaštite nizom aktivnosti kako bi se podsjetili na jedan društveno važan sustav na globalnoj i nacionalnoj razini te kako bi naglasili njegovu važnost.

Osim svečano upriličenih sjednica Stožera civilne zaštite i prijema kod župana, gradonačelnika i predstavnika općina, organizirat će se tehničko-taktički zborovi, različite pokazne vježbe, okrugli stolovi te smotre operativnih snaga civilne zaštite. Također će biti predstavljena oprema operativnih snaga sustava civilne zaštite te model potresa, poplava i erozije tla. Obilježavanje će biti popraćeno i edukacijom djece i učenika, obilaskom škola i vrtića te posjetom djece Županijskim centrima. O mnogobrojnim aktivnostima čitajte u nastavku:

PODRUČNI URED CIVILNE ZAŠTITE ZAGREB:
 


PODRUČNI URED CIVILNE ZAŠTITE VARAŽDIN:
 

PODRUČNI URED CIVILNE ZAŠTITE OSIJEK:
 

PODRUČNI URED CIVILNE ZAŠTITE RIJEKA:
 
PODRUČNI URED CIVILNE ZAŠTITE SPLIT:
 
Navedene aktivnosti, osim što pružaju uvid u rad operativnih snaga sustava civilne zaštite prikazuju i svrhu djelovanja službi, a to je ostvarivanje humanih ciljeva. Također, dokaz su odgovornosti svih nas jer zajedničkim znanjem, zalaganjem i trudom doprinosimo sigurnosti i dobrobiti građana Republike Hrvatske i cijeloga svijeta.
 
 
MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE
 
Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. ožujka Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Primarni joj je cilj podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i isticanja uloge civilne zaštite u prevenciji, odgovoru na krize te saniranju posljedica.

Danas civilna zaštita u Republici Hrvatskoj predstavlja sustav organiziran na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini, čije su aktivnosti usmjerene u tri pravca: smanjenje rizika od katastrofa, pružanje brzog i optimalnog odgovora na prijetnje i opasnosti te ublažavanje posljedica nastalih uslijed velikih nesreća i katastrofa.
 

 
 


Stranica