U Koprivnici održan okrugli stol povodom obilježavanja Dana civilne zaštite

U prostorijama Županijske komore u Koprivnici je 29. veljače 2024. godine, povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite RH, održan okrugli stol na temu aktivnosti i mjera koje se poduzimaju tijekom potresa. 

Foto: MUP

Okrugli stol je organiziran u suradnji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Službe civilne zaštite Koprivnica, a na kojem su prisustvovali župan Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem, županijski pročelnici, članovi Županijskog stožera civilne zaštite, predstavnici jedinica lokalne samouprave, ravnatelji i predstavnici zdravstveno-socijalnih ustanova i društava te predstavnici žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Načelnik Ljubić uvodno je istaknuo važnost ovakvih tema i okupljanja koje pomažu u edukaciji, ali i razmjeni iskustava pripadnika žurnih službi i sustava civilne zaštite koja u posljednjih nekoliko godina pokazuje visoku razinu profesionalnosti i spremnosti da odgovori na sve zahtjevne situacije.

Župan Koren je čestitao na organizaciji konferencije te naglasio kako Županija snažno podupire sustav civilne zaštite te kako je sustav civilne zaštite spreman svojom opremljenošću i profesionalnošću pravodobno reagirati i spriječiti još veće štete i ugroze. 

Na okruglom stolu su sudjelovali predstojnik Zavoda za geotehniku s Geotehničkog fakulteta s temom „Potresi u sjevernoj Hrvatskoj“ te profesorica Nives Jovičić sa Veleučilišta Velika Gorica koja je govorila o zbrinjavanju otpada nakon potresa. Djelatnica Ravnateljstva civilne zaštite Nika Markoč je predstavila aktivnosti modula za urbano traganje i spašavanje iz ruševina koji je pomagao kada je Tursku zadesio razoran potres, dok je zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir izložio aktivnosti operativnih vatrogasaca nakon potresa u Petrinji. Panel je zaključio Danijel Petrović iz HGSS Stanice Koprivnica koji je podijelio iskustva Hrvatske gorske službe spašavanja tijekom potresa u Petrinji .