Prigodno obilježen Dan civilne zaštite u Međimurskoj županiji

Djelatnici Službe civilne zaštite Čakovec su, 29. veljače, obilježili Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj izlaganjem opreme snaga sustava civilne zaštite Međimurske županije i prijemom djelatnika Službe civilne zaštite te delegacije iz Republike Mađarske i Slovenije kod župana Međimurske županije

FOTO: MUP I MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Na Trgu Republike u Čakovcu organizirana je aktivnost predstavljanja opreme operativnih snaga sustava civilne zaštite  Međimurske županije u kojoj su sudjelovali Služba civilne zaštite Čakovec, Policijska uprava međimurska, Vatrogasna zajednica Međimurske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Čakovec, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec i Zavod za hitnu medicine Međimurske županije.

Predstavnici navedenih službi prezentirali su svoj rad koji je pobudio veliki interes djece iz gradskih vrtića i učenika osnovnih i srednjih škola s područja Grada Čakovca te građana koji su se upoznali sa sustavom civilne zaštite i saznali kako se pravilno ponašati tijekom prirodnih katastrofa ili drugih izvanrednih događaja.

U prostorima Međimurske županije, župan Međimurske županije Matija Posavec ugostio  je djelatnike Službe civilne zaštite Čakovec te delegaciju iz Republike Mađarske i Slovenije. Nazočili su predstavnici iz Uprave za upravljanje katastrofama Županije Zala iz Mađarske - voditelj Ispostave Nagykanizsa pukovnik Dobos Istvan, zatim iz Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije Ispostave Murska Sobota - savjetnica za zaštitu i spašavanje Klavdija Lebar Gerebic i voditelj Regionalnog centra Murska Sobota Primož Senčar te iz Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije Ispostave Ptuj - voditelj Ispostave Dragomir Murko i savjetnice za zaštitu i spašavanje Martina Puklavec Petek i Dušanka Srnec.

Na prijemu je istaknuto koliko je nužno nastaviti razvijati međunarodnu suradnju u području pravovremenog upozoravanja te pružanju prekogranične pomoći jer je poznato da velike nesreće i katastrofe ne poznaju granice.

Također, 27. veljače u Velikoj vijećnici Međimurske županije, održana je sjednica Stožera civilne zaštite Međimurske županije. Na sjednici su utvrđene zadaće sukladno Programu aktivnosti Vlade Republike Hrvatske u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republike Hrvatsku u 2024. godini te je provedena analiza protupožarne sezone u 2023. godini i usvojen Plan rada Stožera civilne zaštite Međimurske županije u pripremi protupožarne sezone u 2024. godini.

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, voditelj Službe civilne zaštite Čakovec Ladislav Söke istaknuo je iznimno dobru suradnju sa svim operativnim snagama i hitnim službama koje zajednički djeluju u sustavu civilne zaštite Međimurske županije te kako je u budućnosti treba nastaviti održavati takvom i to međusobnom razmjenom iskustava, znanja i vještina kako bi se sigurnost stanovništva Međimurske županije podigla na još veću razinu.