Održan stručni skup „Iskustva i naučene lekcije stečene nakon potresa i pružanja pomoći Albaniji“

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH održalo je danas, 31. siječnja u Nastavnom nacionalnom središtu civilne zaštite stručni skup na temu „Iskustva i naučene lekcije stečene nakon potresa i pružanja pomoći Albaniji“

Nakon razornog potresa koji je pogodio Republiku Albaniju (grad Drač), Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo civilne zaštite  je organiziralo i provelo pružanje međunarodne pomoći Republici Albaniji u cilju spašavanja ljudi i dobara.

Cilj stručnog skupa bila je razmjena iskustva i naučene lekcije stečene nakon potresa i pružanja pomoći Albaniji.

Stručnom skupu je prisustvovao pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut.

Okupljenima se prigodno obratio pomoćnik ministra i zahvalio se svima prisutnima na dolasku, a posebno sudionicima koji će svojim prezentacijama i iskustvima pridonijeti ovom stručnom skupu te naglasio kako će ove rasprave i aktivnosti biti doprinos budućim aktivnostima i organizaciji sustava civilne zaštite.

„Brza odluka, kvalitetno i dobro razmišljanje  i želja za pomoći je ono što nas motivira. Dobro smo pripremljeni, dobro smo organizirani i želimo biti korisni. „ – zaključio je pomoćnik Trut.

Zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH Mladen Vinković i voditelj Službe za operativnu pripravnost Ravnateljstva civilne zaštite Tomislav Marević podijelili su s prisutnim sudionicima iskustva i naučene lekcije stečene nakon potresa i pružanja pomoći Albaniji dok je izvanredni profesor Građevinskog fakulteta u Zagrebu Josip Atalić prisutne upoznao s naučenim lekcijama i procjenama oštećenja građevina nakon djelovanja potresa.

O međunarodnoj komunikaciji na liniji Republika Hrvatska – Albanija - ERCC  je govorila voditeljica Odjela za multilateralnu i bilateralnu suradnju Ravnateljstva civilne zaštite Slavenka Ivšić.

Također, predstavnici Hrvatskog crvenog križa Ivica Usmiani i Marinko Metličić su podijelili aktivnosti i naučene lekcije Hrvatskog crvenog križa.

 
 

Stranica