​Posjet 22. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a

U posjetu Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a RH danas su bili polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, koje je predvodio načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić

Foto: MUP

U nastavnom posjetu bilo je 12 polaznika od kojih je osam iz Republike Hrvatske te 4 pripadnika Oružanih snaga iz susjednih zemalja (Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore).

U uvodnom dijelu koordinator za poslove civilne zaštite Darko Majstorović pozdravio je goste prigodnim riječima te izrazio zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom s Hrvatskim vojnim učilištem. Naglasio je kako je Zakonom o sustavu domovinske sigurnosti civilna zaštita jedan od segmenata sustava nacionalne sigurnosti te u kratkoj prezentaciji predstavio ustroj Ravnateljstva civilne zaštite.

Polaznici su upoznati s razvojem sustava civilne zaštite, strukturom, sudionicima i operativnim snagama sustava civilne zaštite, upravljanjem u sustavu po razinama ustrojavanja, sa smjernicama budućeg razvoja, kao i s područjima konkretne suradnje između MORH-a i MUP-a odnosno Ravnateljstva civilne zaštite. Gostima je prezentiran zakonodavni okvir s naglaskom na Zakon o sustavu civilne zaštite, način i okviri djelovanja Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa te aktivnosti Državne intervencijske postrojbe. Polaznici Ratne škole upoznati su i s ostalim funkcionalnim područjima djelovanja Ravnateljstva civilne zaštite – radiološkom i nuklearnom sigurnosti, inspekcijskim poslovima, eksplozivnim atmosferama i protuminskim djelovanjem.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite posjetu su prisustvovali i načelnica Sektora za radiološku i nuklearnu sigurnost Zdravka Tečić, načelnik Sektora za inspekcijske poslove Nikola Turkalj, načelnik Sektora za eksplozivne atmosfere Dario Dragojević, načelnik sektora - Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić, voditeljica Služba za koordinaciju rada Hrvatske platforme Nataša Holcinger te iz Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Siniša Klečar.

Današnji posjet polaznika 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” završio je posjetom Operativnom centru civilne zaštite i Županijskom centru 112 Zagreb, gdje su ih sa zadaćama centara upoznali načelnik Operativnog centra civilne zaštite Roko Baotić i voditelj Županijskog centra 112 Zagreb Božo Ćurić.

Stranica