Tehničko-taktički modul Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite stigao u Albaniju

  • Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Potresi/A/Albanija_6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tehničko-taktički modul Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH  je u nedjelju, 8. prosinca, stigao u grad Drač u Republici Albaniji, koji je 26. studenoga pogodio razoran potres.

Foto: MUP

Nakon tog potresa i brojnih dodatnih potresa, cilj lokalnih vlasti je procjeniti kritične infrastrukture privrednih i stambenih objekata kako bi se utvrdila njihova daljnja iskoristivost. Putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC - The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije, Republika Albanija je zatražila pomoć građevinskih stručnjaka koji bi svojom ekspertizom mogli pridonijeti kvalitetnoj procjeni. Republika Hrvatska je 5. prosinca ponudila pomoć svog tima za procjenu štete na građevinskim objektima, a Republika Albanija je ponuđenu pomoć prihvatila.
Preko Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH mobiliziran je tim od osam pripadnika, pet građevinskih inžinjera i tri pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH kao taktičko-tehnička potpora. Po dolasku u Drač te sukladno prioritetima, hrvatski tim se podijelio u dvije operativne grupe na način da je pet strukturalnih inženjera upućeno na procjenu objekata u selo Rade, provincija Manez, zajedno sa albanskim časnikom za vezu. Naši Inženjeri su tamo izvršili izviđanje i radili procjenu oštećenja na pet građevina. Druga tročlana grupa našeg tima je u koordinaciji s lokalnim vlastima, uspostavila bazu na već spomenutoj lokaciji.
Modul DIP-a Ravnateljstva civilne zaštite nastavlja s aktivnostima procjene na području provincije Manez, kao i potporu aktivnosti uz održavanje baze operacije. Njihov angažman u Republici Albaniji očekuje se do 12. prosinca.
 

Stranica