Međunarodna pomoć Albaniji

Vlada Republike Albanije je 24. rujna putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC) Mehanizma Unije za civilnu zaštitu Europske komisije (ERCC) podnijela zahtjev za međunarodnu pomoć, nakon što su je 21. rujna 2019. godine pogodila dva jaka potresa

Vlasti su izvijestile da je potrese pratilo više od 100 udaraca, a najviše su pogođena područja sedam regija: Drač, Tirana, Elbasan, Diber, Lezha, Fier i Berat. Dva dana nakon potresa Albanija se suočila s grmljavinom i jakim kišama koje su uzrokovale bujične poplave u nekim područjima već pogođenima potresom. Oštećeno je više od 1.500 kuća, dva doma zdravlja, pet mostova i četiri objekta za napajanje električnom energijom.

Republika Hrvatska uključila se u pružanje humanitarne pomoći Republici Albaniji te će preko Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova osigurati isporuku 150 šatora za 5-8 osoba, 3 električna generatora snage 2kW, 1000 deka i madraca za krevet, 35 eklektičnih grijača, 200 vreća za spavanje te 500 pjenastih podloga za krevet. Financijska sredstva potrebna za provedbu ove aktivnosti osigurana su u okviru Državnog proračuna Republike. Transport humanitarne pomoći osigurava Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, a predviđeni termin polaska je 27. rujna 2019. godine. 

 

Stranica