U Bjelovarsko - bilogorskoj županiji obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa Služba civilne zaštite Bjelovar i Grad Čazma organizirali su 12. listopada 2023. okrugli stol na kojem se analizirao odgovor na olujno nevrijeme koje je u rujnu prošle godine pogodilo ovaj Grad i druge dijelove Bjelovarsko-bilogorske županije

Foto: MUP

Uz predstavnike Ravnateljstva civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Grada Čazme, okruglom stolu pridružili su se gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, predstavnica župana Andrea Bengez, predstavnici Hrvatskih voda, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Vatrogasne zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije, Gradskog društva Crvenog križa Čazma, HGSS-a, JVP Čazma te drugi predstavnici operativnih snaga sustava civilne zaštite koje su bile uključene u saniranje posljedica nepogode.
 
Tema okruglog stola bile su naučene lekcije i analiza izazova tijekom odgovora na prošlogodišnje olujno nevrijeme. Provedena je analiza postupanja sudionika sustava civilne zaštite i žurnih službi nakon pojave olujnog nevremena, pojašnjeni su uzroci te prodiskutirane mogućnosti povećanja spremnosti na takve nepogode. Podsjetimo, u gradu Čazmi prošle je godine olujno nevrijeme uzrokovalo velike štete na imovini te stradavanje dviju osoba. Najveće štete građani su pretrpjeli dva dana nakon olujnog nevremena, jer je na objekte bez krovova danima padala i velika količina kiše.
 
Kako bi za sljedeću veliku nesreću ili elementarnu nepogodu Grad bio spremniji, načelnik Sektora za smanjenje rizika od katastrofa u Ravnateljstvu civilne zaštite Dražen Štajduhar zaključno je pozvao na izradu lokalnog plana djelovanja temeljenog na procjeni rizika i po uzoru na nedavno donesen Državni plan djelovanja civilne zaštite te na donošenje upute o postupanju u velikim nesrećama. Aktivnosti i reagiranje moraju biti rezultat djelovanja stožera i ranije utvrđenih i uvježbanih procedura postupanja svih članova stožera u dodijeljenim ulogama.

Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite posjetili su Osnovnu školu Čazma, gdje su školi uručeni primjerci međunarodno poznate igre Zemlja rizika koja se ovih dana distribuira po svim osnovnim školama u Hrvatskoj. Za učenike je organiziran kraći kviz znanja o rizicima i kako ih smanjiti. U kvizu je sudjelovalo pet timova koji su pokazali da znanjem o smanjenju rizika i odgovornom postupanju s okolišem mogu stati uz bok odraslima. Događaj je protekao u ugodnoj i zabavnoj atmosferi, a najbolji u kvizu znanja dobili su i igru Zemlja rizika s kojom će se moći još dugo igrati s prijateljima i školskim kolegama, a usput i ponešto naučiti.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, Služba civilne zaštite Bjelovar sudjelovala je 13. listopada 2023. u združenoj vježbi svih operativnih snaga sustava civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije naziva „Bjelovar 2023“. Cilj vježbe je provjera efikasnosti standardnih operativnih postupaka i rukovođenja sudionicima sustava civilne zaštite u slučaju velike nesreće ili katastrofe, informiranje stanovništva o aktivnostima subjekata iz sustava civilne zaštite te praktična primjena sredstava prve pomoći i sredstava za gašenje požara. U vježbi su sudjelovali predstavnici žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite Bjelovarsko – bilogorske županije, dodatne snage iz vatrogasnih zajednica Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Brodsko- posavske i Koprivničko križevačke županije te pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite s komunikacijsko zapovjednim kontejnerom, ukupno 200 ljudi s 30 vozila. Služba civilne zaštite Bjelovar i Županijski centar 112 sudjelovali su operativno prilikom aktiviranja žurnih službi, uspostave međusobne komunikacije i koordinacije djelovanja sa snagama na terenu te kao članovi upravljačke skupine i Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.