Broj 112

Slika /slike/CIVILNA ZAŠTITA/16707488_1340223566038783_611506341517332336_o.jpg

Broj 112 zovite ako je potrebna intervencija bilo koje hitne službe.

Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi članici Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe).
Osim hitnih službi, Sustav 112, u hitnim situacijama, prema potrebi obavještava i druge nadležne sudionike civilne zaštite (kao što su tijela države uprave i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave), operativne snage u sustavu civilne zaštite (kao što su Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski Crveni križ, ronioci, lovci i dr.) te dodatne snage od važnosti za sustav civilne zaštite kao što su Oružane snage Republike Hrvatske.
 

DOJAVA NA BROJ 112


Kada nazovete broj 112 operater će vas zapitati:
 
  • ŠTO se dogodilo?
  • GDJE se dogodilo?
  • IMA li ozlijeđenih i koliko?
  • KAKVE su ozljede?
  • KAKVE su okolnosti na mjestu nesreće: požar, istjecanje opasnih tvari, oštećene plinovodne ili  električne instalacije, itd.
  • KAKVU pomoć žurno trebate?
  • TKO ZOVE?

Trebate li pomoć samo jedne hitne službe, operater će proslijediti vaš poziv traženoj hitnoj službi. Sustav 112 temeljem utvrđenih standardnih operativnih postupaka, protokola ili sporazuma omogućava lociranje pozivatelja u hitnoj situaciji, hitan prijevoz zrakom timova za traganje i spašavanje, vatrogasaca i organa za transplantaciju te ozlijeđene ili oboljele osobe zrakom ili morem, što je u nekim situacijama od iznimnog značenja.
 

BROJ 112 U EUROPSKOJ UNIJI


Pozivom na broj 112 može se zatražiti pomoć hitnih službi u svim državama članicama Europske unije. Europska komisija redovito provodi ankete o svjesnosti građana Europske unije o jedinstvenom europskom broju za hitne službe 112. Rezultati ankete provedene u 2017. Godini u svim članicama Europske unije pokazuju da 74% građana Republike Hrvatske zna za postojanje i uporabu broja 112 u vlastitoj državi dok 68% zna za dostupnosti broja 112 u cijeloj Europskoj uniji. Ti podaci pokazuju da je svjesnost građana Republike Hrvatske o broju 112 znatno iznad prosjeka u Europskoj uniji, pri čemu treba imati u vidu i činjenicu da je broj 112 jedini broj za hitne službe u Danskoj, Estoniji, Finskoj, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Švedskoj. Ovaj podatak potvrda je nastojanju da se građani Republike Hrvatske, kao i svi strani građani koji se u bilo kojem trenutku nađu na njezinom području, mogu s povjerenjem osloniti na broj 112 kada im zatreba pomoć u hitnoj situaciji. Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine.


 

Ocijenite nas