Područni uredi civilne zaštite

Područni uredi civilne zaštite bili su aktivni tijekom cijele godine te ponajprije provodili edukacije djece i učenika, kojih su u 2022. godini proveli oko 9.600. Povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa provedene su brojne edukacije i radionice za djecu i mlade. Također, svi područni uredi su bili aktivni u prihvatu i zbrinjavanju raseljenih osoba iz Ukrajine. Proveli su i sve pripreme za provedbu aktivnosti u protupožarnoj i turističkoj sezoni te nepovoljnim vremenskim uvjetima. Nastavili su s osposobljavanjima novoimenovanih članova stožera civilne zaštite te kontinuirano koordiniraju poslove s JLP(R)S, tijelima državne uprave, udrugama građana, ustanovama i pravnim osobama od interesa za sustav civilne zaštite. Aktivni su bili u provođenju priprema, planiranja i usklađivanja operativnog djelovanja snaga sustava civilne zaštite kroz rad stožera te u radu na redovnim i izvanrednim sjednicama stožera. Tijekom 2022. godine održano je oko 750 redovnih i izvanrednih sjednica stožera civilne zaštite JLP(R)S i tematskih sastanaka te 130 vježbi sustava civilne zaštite.
 

Područni ured civilne zaštite Zagreb

Područni ured civilne zaštite Zagreb je sudjelovalo u aktivnostima na području Parka prirode „Lonjsko polje“ u Sisačko- moslavačkoj županiji radi pojave bedrenice. Tijekom provođenja aktivnosti usko se surađivalo s veterinarskim inspektorima, djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo sisačko-moslavačke županije i pripadnicima vatrogasnih postrojbi. Nastavio je s provođenjem mjera uklanjanja posljedica potresa na području Sisačko – moslavačke županije i kontinuirano su djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Zagreb sudjelovali u radu Operativnog centra Stožera civilne zaštite RH za otklanjanje posljedica potresa na području Sisačko- moslavačke županije. Pružili su podršku u aktivnostima obrane od poplava na području Sisačko-moslavačke županije. S ciljem dodatnog osposobljavanja, djelatnici su sudjelovali u raznim edukacijama i osposobljavanjima poput obuka i treninga operatera-analitičara 112 o obavezama i postupcima u slučaju nasilja u obitelji, obuka za dronove, edukacija o rodno uvjetovanom nasilju, zaštiti od seksualne eksploatacije i zlostavljanja, zaštiti od trgovine ljudima i komunikaciji sa zajednicama u kontekstu dolaska raseljenih osoba iz Ukrajine.

Područni ured civilne zaštite Split

Područni ured civilne zaštite Split je koordinirao akcijom traganja i spašavanja nakon pada zrakoplova tipa Cessna 172 na području Pustinje Blaca na otoku Braču, što je rezultiralo uspješnim spašavanjem i zbrinjavanjem unesrećenih osoba. Bio je aktivan u protupožarnoj sezoni prilikom velikog požara kod Šibenika te u aktivnostima prilikom iznenadnog onečišćenja mora na području Brodosplita. U suradnji s Protueksplozijskim odjelom Policijske uprave splitsko-dalmatinske održao je edukaciju pripadnika HGSS-Stanice Split o opasnosti od mina te simbolično „5 do 12“,  povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, u Dubrovniku održao javnu tribinu „Jesu li nam katastrofe sudbina ili imamo izbora?“, u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U organizaciji Predstavništva UNHCR-a u Republici Hrvatskoj, u Regionalnom nastavnom centru civilne zaštite Split u Divuljama je provedena edukacija djelatnika županijskih centara 112 o rodno uvjetovanom nasilju, zaštiti od seksualne eksploatacije i zlostavljanja te zaštiti od trgovine ljudima. Sudjelovali su i na radionici u sklopu projekta „STREAM“ na temu izrade hidrološko-hidrauličke analize i pripadajućih karata te plana upravljanja poplavnim rizicima. Osim na radionicama, djelatnici Područnog ureda su sudjelovali i na brojnim konferencijama, uključujući konferenciju na temu Unapređivanje sustava zaštite i spašavanja, organizirane u okviru projekta Nepogode ne poznaju granice 2 te konferenciji „Sigurnost i turizam“.

Područni ured civilne zaštite Rijeka

Područni ured civilne zaštite Rijeka je bio aktivan na saniranju posljedica nevremena na području Karlovačke županije prilikom kojeg su nastale štete na kućama, gospodarskim objektima, prometnicama i usjevima. Također su tom prilikom i pratili stanja i koordinirali aktivnosti s Hrvatskim vodama i operativnim snagama uslijed porasta vodostaja i izlijevanja rijeke Kupe i Dobre na području Karlovačke županije. Osim na području Karlovačke županije, bili su aktivni na području Istarske i Primorsko-goranske županije uslijed nevremena i velikih kišnih padalina gdje su nastale štete uzrokovane klizanjem terena, vodenim bujicama i odronima zemljišta prilikom čega se koordiniralo aktivnostima na terenu te održavala kontinuirana komunikacija s načelnicima Stožera te čelnicima jedinica lokalne samouprave. Područni ured civilne zaštite Rijeka je koordinirao akcijom traganja za nestalim zrakoplovom na području Broćanca u Općini Rakovica. Svi djelatnici županijskih centara 112 su prošli obuku iz „Rodno uvjetovanog nasilja u kontekstu izbjegličke krize“ u Rijeci, a djelatnici su bili i na međunarodnom tečaju CEDC/Western Balkans Emergency Response Awareness (ERA) Course u Austriji. Održan je radni sastanak s izaslanstvom Kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona iz Bosne i Hercegovine s ciljem uspostave prekogranične suradnje po pitanjima civilne zaštite u vidu organiziranja zajedničkih vježbi te sudjelovanja na zajedničkim projektima Europske unije kao i drugim oblicima buduće suradnje.

Područni ured civilne zaštite Osijek

Područni ured civilne zaštite Osijek je bio aktivan na području više županije koje su bile pogođene  olujnim nevremenima. Područje Požeško-slavonske županije pogodile su bujične poplave prilikom čega su bili aktivni i djelatnici Područnog ureda civilne zaštite. Na lokacijama su poduzete mjere na saniranju nastalih šteta, čišćenju cesta, dvorišta i podruma, te pročišćavanju propusta i kanala na kritičnim mjestima. Bili su aktivni i na području Brodsko-posavske županije koju je zahvatilo jače nevrijeme praćeno jakim vjetrom uslijed čega je došlo do pada stabala i grana na prometnice ili električne vodove te su dijelovi pojedinih naselja ostajali bez električne energije. Zbog puknuća magistralnog cjevovoda, na cijelom distributivnom vodoopskrbnom području Vodovoda zapadne Slavonije tri dana nije bilo isporuke pitke vode te su, u koordinaciji Službe civilne zaštite Slavonski Brod i lokalnog stožera civilne zaštite, preko Ravnateljstva za robne zalihe, osigurane cisterne s vodom. Područni ured civilne zaštite Osijek se u suradnji s Odjelom za prevenciju PU osječko-baranjskom uključio u globalnu plesnu kampanju „Milijarda ustaje“. Također, sudjelovao je u provedbi simulacijsko-komunikacijske i stožerno zapovjedne vježbe „ASAR 2023“. Djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Osijek su sudjelovali u mnogobrojnim radionicama uključujući „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“ u projektu SMARTRIVER“, radionice Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC, radionicu u Slavonskom Brodu u sklopu projekta Upravljanje izvanrednim situacijama u vodama u slivu rijeke Save te mnoge druge.

Područni ured civilne zaštite Varaždin

Područni ured civilne zaštite Varaždin bio je aktiviran na području Varaždinske, Krapinsko-zagorske te Bjelovarsko-bilogorske županije koje su zahvatila olujna nevremena praćena jakim vjetrom, kišom i tučom prilikom čega su nastale materijalne štete na kućama, usjevima, voćnjacima, vozilima i ostalim materijalno-tehničkim sredstvima. U svim događajima sve nadležne službe izašle su na teren kako bi pružali pomoć građanima. Velika prometna nesreća prilikom koje se zapalio slovački bus dogodila se u srpnju 2022., bez ljudskih žrtava te su putnike djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Varaždin prevezli i zbrinuli u prikladan objekt u Goričan. U okviru projekta „PARTICIPRO – Sudjelovanje u planiranju u civilnoj zaštiti“ mladi volonteri su posjetili Područni ured civilne zaštite Varaždin s ciljem upoznavanja sa sustavom civilne zaštite, operativnim snagama civilne zaštite te načinom funkcioniranja Mehanizma civilne zaštite EU. Djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Varaždin su sudjelovali na brojnim konferencijama i projektima uključujući konferenciju „Unapređenje kvalitete suradnje i partnerstva hitnih službi Krapinsko-zagorske županije i Savinjske regije – CRO-SI-SAFE“ te u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska na projektu ForMURA, u okviru Interreg VA Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. U okviru prekograničnog projekta Unaprjeđenje kvalitete suradnje i partnerstva hitnih službi Krapinsko-zagorske županije i Savinjske regije – CRO-SI-SAFE održano je i predstavljanje žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite Krapinsko - zagorske županije.