Uspješno dovršen projekt „Karlovac Karst“ – još jedan ključni korak prema Hrvatskoj bez mina

U Ogulinu je u petak, 8. prosinca 2023., održana završna konferencija projekta „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije - KARLOVAC KARST“ na kojoj su predstavljeni rezultati projekta

Foto: MUP

Sudionicima konferencije prigodno se obratio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut te tom prilikom kazao kako uspješni niz događanja na području razminiranja oblikuje kraj 2023. godine u Hrvatskoj. 

U rujnu je održana završna konferencija projekta NATURAVITA, dok smo prije samo četiri dana svjedočili svečanom obilježavanju potpunog razminiranja Šibensko-kninske županije. Danas, na red je došla završna konferencija projekta Karlovac Karst, a idući ponedjeljak bit će svečano obilježeno potpuno razminiranje Osječko-baranjske županije. Puno je to aktivnosti na temu razminiranja kojima se najavljuje kraj nekog procesa, uspješno provedenih s velikim rezultatima i postignutim ciljem što znači kako radimo nešto dobro i korisno za društvo.“ - istaknuo je Trut te dodao kako su ostale još samo četiri županije i to Karlovačka i Splitsko - dalmatinska županija, koje se planiraju potpuno očistiti od mina u idućoj godini i konačno, u 2025. godini plan je u potpunosti razminirati Sisačko - moslavačku i Ličko - senjsku županiju. Ispunjenjem tog plana Republika Hrvatska će biti slobodna od mina i to u roku predviđenim Ottawskom konvencijom.

Na kraju je izrazio zahvalnost sudionicima koji su pridonijeli uspješnom završetku kako ovog projekta, tako i prethodna dva strateška projekta Naturavitu i Fearless Velebit. Zahvalio je Hrvatskim šumama, dugogodišnjem, stalnom partneru u protuminskom djelovanju, kao i posredničkim tijelima prve i druge razine - Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zahvale je uputio i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, a posebice pirotehničarima na hrabrosti i posvećenosti u izuzetno važnom zadatku očuvanja sigurnosti i dobrobiti naše zajednice.

Prezentaciju o aktivnostima razminiranja u okviru projekta Karlovac Karst održao je koordinator za poslove civilne zaštite Neven Karas koji je naglasio kako je projektom Karlovac Karst, čiji su korisnik Hrvatske šume, a partner Ministarstvo unutarnjih poslova koje je bilo nositelj aktivnosti razminiranja šuma i šumskog zemljišta, razminirano 17.4 km2 šuma i šumskog zemljišta, smanjujući minski sumnjivo područje Karlovačke županije za 41,7%. Tijekom razminiranja koje se provodilo na području općina Tounj, Plaški i Josipdol, bilo je angažirano preko 350 pirotehničara, a pronađeno je i uništeno ukupno 740 različitih eksplozivnih ostataka rata. Razminiranje je omogućilo siguran javni pristup ovim područjima što je bio i preduvjet za druge projektne aktivnosti poput obnove protupožarnih prosjeka i biološke revitalizacije šuma, koje su provodile Hrvatske šume.

Podsjetimo, ukupni doprinos Europske unije protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj značajan je izvor financiranja i iznosi 184,7 milijuna eura, dok je kroz novi višegodišnji financijski okvir Europske unije 2021.-2027. godine osigurano čak 80 milijuna eura za razminiranje.

Pirotehničari, rukovatelji strojeva i voditelji radilišta, angažirani s punim kapacitetima, uspješno su dovršili poslove bez minskih incidenata.

Sve ovo svjedoči da je trud uložen u realizaciju projekta ključan korak prema konačnom cilju - Hrvatskoj bez mina, gospodarski jakoj i biološki obnovljivoj.



Stranica