​Održana konferencija "Volonteri u sjeni - prepoznajemo li vrijednost volontera operativnih snaga?"

U organizaciji Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu je 5. prosinca održana konferencija  "Volonteri u sjeni - prepoznajemo li vrijednost volontera operativnih snaga?"

Foto: MUP

Konferencija je održana u povodu Međunarodnog dana volontera, a ugostila je predstavnike operativnih snaga sustava civilne zaštite.
 
Na konferenciji je sudjelovao ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut koji je na početku istaknuo kako je prepoznavanje i jačanje svjesnosti o vrijednostima volontera operativnih snaga sustava civilne zaštite izuzetno bitno.

„Volonteri u operativnim snagama igraju ključnu ulogu u smanjenju posljedica i pružanju pomoći u izvanrednim situacijama, a njihova nagrada za rad je spašavanje ljudskih života, imovine, životinja“, rekao je Trut te dodao kako osposobljeni volonteri operativnih snaga sustava civilne zaštite donose ne samo svoje vještine, već i visok motiv za pomaganjem, što čini njihov doprinos neprocjenjivim u izgradnji otpornijih i sigurnijih zajednica. "Prepoznavanje i podrška njihovom radu ključni su za učinkovitost sustava civilne zaštite“, rekao je Damir Trut. Još je istaknuo kako su osposobljeni volonteri nezaobilazan element u sustavu civilne zaštite i kako je bez njih sustav civilne zaštite nezamisliv. „Osposobljeni su za rad u različitim teškim, nepredvidivim i stresnim uvjetima i svojim znanjem i poznavanjem područja pokrivaju široku lepezu potreba na terenu“. Posebno je istaknuo kako volonteri imaju visoko razumijevanje timskog rada koji je ključan u velikim nesrećama i katastrofama te kao je njihova pomoć, naročito u kriznim situacijama, od velikog značaja za razvoj otpornosti zajednice.
 
U radu konferencije sudjelovali su izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Brozičević, Josip Granić iz MUP-a i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber.

Stranica