Ravnateljstvo civilne zaštite započelo s provedbom projekta „Certification of Heavy Urban Search and Rescue – Croatia for ECPP“

Cilj projekta je nadogradnja Modula za traganje i spašavanje iz ruševina srednje kategorije na Modul za traganje i spašavanje iz ruševina teške kategorije i certifikacija istog
 

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH započelo je s provedbom projekta „Certification of Heavy Urban Search and Rescue – Croatia for ECPP“.

Projekt se realizira temeljem Ugovora o dodjeli sredstava broj: 2019/812764/HR/01, u periodu od 24 mjeseca počevši s 1. studenim 2019. godine. Vrijednost projekta je 880.750,00 €, od čega Europska komisija sufinancira bespovratnim sredstvima u iznosu od 660.562,50 €. Cilj Projekta je nadogradnja Modula za traganje i spašavanje iz ruševina srednje kategorije na Modul za traganje i spašavanje iz ruševina teške kategorije i certifikacija istog.

Kroz projekt je predviđena nabava dodatne opreme za pripadnike Modula kako bi isti zadovoljavali posebne logističke uvjete za transport avionom te kako bi oprema bila kompatibilna za rad s drugim timovima. Tijekom trajanja Projekta tim stručnjaka će revidirati trenutni Standardni operativni postupak za djelovanje Modula za traganje i spašavanje iz ruševina.

Kroz Projekt  će se izvršiti i certifikacija novog Modula prema INSARAG klasifikaciji čime će se postići kompatibilnost načina rada s ostalim timovima, a proces certifikacije će se izvršiti na međunarodnoj vježbi organiziranoj kroz projekt.

U sklopu projekta održat će se 9 aktivnosti s ciljem dodatnog osposobljavanja pripadnika Modula:
-              2 osposobljavanja za urbano traganje i spašavanje
-              2 osposobljavanja za međunarodne operacije civilne zaštite
-              1 osposobljavanje za uspostavu i vođenje baze operacija
-              4 osposobljavanja za rad po INSARAG smjernicama
 
Podsjetimo, upravo je hrvatski Modul za traganje i spašavanje iz ruševina bio među prvim stranim timovima koji su došli u Republiku Albaniju nakon potresa u studenom 2019. Hrvatski Modul za traganje i spašavanje u ruševinama bio je sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i osam potražnih pasa za spašavanje. Prijevoz tima je i tada obavljen zračnim putem poradi hitnosti i to sa dva helikoptera MORH-a.


Stranica