Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a posjetila delegacija Državne agencije za požare Republike Koreje

U Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a RH pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut primio je danas, 26. rujna, delegaciju vatrogasnih časnika i dočasnika Državne agencije za požare Republike Koreje.

Foto: MUP

Naime, u sklopu studijskog putovanja Europom korejska delegacija je nakon posjeta Češkoj i gradu Pragu, posjetila Republiku Hrvatsku kako bi se informirala o temama s područja zaštite i spašavanja, s posebnim naglaskom na preventivu, odnosno na edukativne programe rada s građanima, djecom i mladeži. Uz pomoćnika ministra Truta posjetu korejske delegacije nazočili su glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zatim Ivica Labaš, županijski vatrogasni zapovjednik Varaždinske županije i Milivoj Taslak, zapovjednik DVD-a Kaštel Gomilica te predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a (Mladen Vinković, načelnik sektora, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe CZ, Igor Milić, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju, Marijana Klanac, voditeljica Ureda Ravnateljstva CZ, Damir Pilčik, voditelj Područnog ureda CZ Zagreb te Nataša Holcinger, voditeljica Službe za koordinaciju rada HR platforme za smanjenje rizika od katastrofa).
U uvodnom obraćanju pomoćnik Trut poželio je dobrodošlicu korejskim gostima te istaknuo kako iz nama daleke zemlje dolaze tisuće turista godišnje koje rado ugošćujemo i za čiju sigurnost i mi kao civilna zaštita djelomično brinemo. „Iako Republika Koreja brojem stanovnika znatno premašuje Hrvatsku (preko 50 milijuna stanovnika) vjerujemo da su izazovi u spašavanju ljudskih života i imovine jednaki.“- rekao je Trut. Osvrnuo se i na novi sustav civilne zaštite u Republici Hrvatskoj koji je nedavno prošao reorganizaciju u cilju veće učinkovitosti.
Korejska delegacija upoznata je s radom Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, domaćina ovoj aktivnosti, te radom vatrogastva na državnoj razini. Nakon sastanka gosti su posjetiti dječji vrtić Prečko gdje su prisustvovali edukaciji predškolske djece na temu civilne zaštite. Tijekom dana posjetiti će još i Javnu vatrogasnu postrojbu Zagreb, a sutra Javnu vatrogasnu postrojbu Varaždin. Naravno, upoznati će se i sa znamenitostima gradova Zagreba i Varaždina.
Ova suradnja započela je pozivom KNFA (Korea National Fire Agency) za prisustvovanje jednog predstavnika Ravnateljstva civilne zaštite na 13. Svjetskim vatrogasnim igrama održanih u gradu Chongju od 10. do 17. rujna prošle godine, dok su dvojica vatrogasnih časnika iz Republike Koreje bili hrvatski gosti od 10. do 13. travnja ove godine kada su sudjelovali na međunarodnom Vatrogasnom stručnom skupu u Opatiji koji se tradicionalno održava svake godine.



 

Stranica