Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut u Dubrovniku uručio nagrade 112

Pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova u Dubrovniku je održana svečana dodjela nagrada  „112 Awards"

Foto: MUP
U organizaciji Udruge europskog broja za hitne službe (EENA- European Emergency Number Association) te pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, 10. travnja 2019. u Dubrovniku je  održana  svečana dodjela nagrada  „112 Awards“, koje je EENA dodijelila u sklopu svoje redovite godišnje konferencije.
Ove godine EENA je odlučila nagrade dodijeliti akterima akcije spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihova nogometnog trenera zatočenih više od dva tjedna u špilji duboko u brdu na sjeveru Tajlanda u srpnju 2018. Tako je nagradu „International Cooperation Award” dobio Ivan Karadžić, član međunarodnog tima za spašavanje iz Danske, koji je nagradu primio u ime svih ronilaca koji su sudjelovali u akciji spašavanja. Nagrada „Rescue Coordination Award” uručena je Specijalnoj postrojbi tajlandske Kraljevske ratne mornarice (Royal Thai Navy SEALs) za uspješno koordiniranje akcijom.
Pozdravljaujući sudionike konferencije u ime ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića  Božinovića i svoje osobno ime, pomoćnik Trut izrazio je zadovoljstvo što mu je pružena mogućnost i čast uručiti nagrade hrabrim ljudima, koji su, riskirajući vlastite živote, spasili tuđe, pogotovo u tako zahtjevnoj akciji, kao što je spašavanje tajlandskih dječaka. Međunarodni aspekt pružanja pomoći dokaz je da humanost ne poznaje granice niti  pripadnost određenoj narodnosti i vjeri. Ono što prepoznaje je potreba za koordinacijom svih segmenata žurnih službi i operativnih snaga, a upravo je ova akcija dokaz uspješne i profesionaolne koordinacije, koja je rezultirala pozitivnim ishodom.
Ujedno je zahvalio EENA-i što je za obilježavanje jubilarne 20-te obljetnice izabrala Hrvatsku i Grad Dubrovnik, naglasivši kako Hrvatska ulaže znatne napore u razvoj sustava civilne zaštite i promidžbi broja 112, što doprinosi jačanju sigurnosti hrvatskih građana i njenih gostiju te je svojim sposobnostima ,znanjem i vještinama nezaobilazan čimbenik europske stabilnosti.
Ovogodišnja redovita konferencija  u Dubrovniku okupila je preko 800 sudionika iz  55 zemalja svijeta, na kojoj se raspravljalo o operativnim i tehničkim pitanjima, između ostalog o prilagodbi novim zahtjevima GDPR-a, potencijalima društvenih mreža za primjenu u hitnim službama, utjecajima klimatskih promjena na pojavu velikih nesreća i katastrofa, uzbunjivanje javnosti u slučaju velike nesreće i katastrofe te terorizma, pružanje psihološke pomoći operaterima centara 112, informatičkoj prilagodbi i novim tehnološkim rješenjima odgovora na hitne situacije, dronovima u javnoj sigurnosti  i sl.  zaštite i spašav
EENA (European Emergency Number Association) je europska nevladina udruga s misijom promicanja sigurnosti građana, kojoj su primarni ciljevi promicanje jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 i unaprjeđenje kvalitete djelovanja hitnih službi u zemljama Europske unije.
Broj 112 je u Republiku Hrvatsku uveden 2005. godine te je od tada do danas  zaprimljeno više od 27 milijuna poziva (1,5 milijuna poziva zaprimljeno je u 2018.godini). Operateri županijskih centara 112 zaprimaju pozive i na stranim jezicima, najviše na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a zatim slijede češki, slovački i mađarski.
 Uz činjenicu da je broj 112 jedini broj za hitne službe u Danskoj, Estoniji, Finskoj, ​Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Švedskoj, prema podacima iz 2017. Republika Hrvatska je sa 68% osma po redu država u odnosu na svjesnost građana o dostupnosti broja 112 u Europskoj uniji. Prosjek Europske unije je 49%. U sedam država članica Europske unije svjesnost građana je ispod 50%.


Stranica