Održana terenska demonstracija upotrebe robota za rad u ekstremnim uvjetima

U Logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom, u petak 25. studenoga 2022. održana je terenska demonstracija upotrebe postojećih robota za rad u ekstremnim uvjetima Ravnateljstva civilne zaštite

Foto: MUP

Demonstracija upotrebe robota završetak je dvodnevne međunarodne radionice „Nove tehnologije u civilnoj zaštiti – robotski sustav protiv suvremenih KBRN prijetnji“, koja je u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i u suradnji sa Centrom za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) održana u Zagrebu 23. i 24. studenoga.
 
Demonstraciju suvremene tehnologije kao odgovora na suvremene KBRN prijetnje izveli su pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, a cilj je bio prikazati djelovanje robota u ekstremno opasnoj zoni.
 
Scenarijem pokazne vježbe simulirana je situacija u kojoj nije moguća intervencija žurnih službi zbog ekstremnih uvjeta (otvoreni požar, eksplozija, urušavanje zgrade i sl.), zbog čega se uvode daljinski upravljana višenamjenska vozila. Tom su prigodom bile prikazane njihove praktične sposobnosti (uklanjanje i prevladavanje prepreka, nadzor, gašenje požara, raspršivanje oblaka opasne tvari, odvajanje i uklanjanje predmeta iz zone opasnosti i sl.).

„Danas smo vidjeli prikaz sposobnosti naših strojeva u ekstremnim uvjetima, kako bi izbjegli stradavanje ljudi. Bitno je naglasiti da nakon ovoga počinje nadogradnja strojeva koji će se još bolje prilagoditi za dekontaminaciju i biti multifunkcionalni“, rekao je Mladen Vinković, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Dodao je kako će se u sklopu projekta nabaviti još 6 robota, čime bi se njihova sposobnost djelovanja proširila na radijus od oko 1000 km te bi se na taj način mogla pružiti pomoć bilo kojoj državi u Europi.
 
Današnjoj demonstraciji upotrebe postojećih robota za rad u ekstremnim uvjetima prisustvovao je direktor RACVIAC-a Major General (ret.) Jeronim Bazo. „Moram zahvaliti Ravnateljstvu civilne zaštite i ravnatelju Trutu te pohvaliti današnju demonstraciju. Odradili ste odličan posao jer su svi sudionici uživali u demonstraciji i bili maksimalno uključeni. Postigli smo cilj radionice u dijelu razmjene iskustva i znanja", rekao je direktor Bazo.
 
                                  


Ravnateljstvo civilne zaštite planira u okviru rescEU-DECON-Hrvatska projekta potpuno opremiti i pustiti u rad 3 neovisna i potpuno operativna kapaciteta sustava za dekontaminaciju, na temelju bespilotnih vozila.
 
Daljinski upravljani sustavi za KBRN dekontaminaciju imat će i niz dodatnih paralelnih sposobnosti koje će proširiti rescEU kapacitete EU na višu tehnološku i operativnu razinu za snažniji odgovor. Time će se ojačati mehanizmi za sprječavanje prekograničnih katastrofa i pridonijeti jačanju otpornosti EU-a na KBRN prijetnje.

Stranica