Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite sudjelovali u komunikacijskoj vježbi u slučaju kontaminacije zračnog prostora

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/Vježba HKZP slika.jpg

U organizaciji Hrvatske kontrole zračne plovidbe danas, 25. studenoga 2022., održana je komunikacijska vježba u slučaju odgovora na radiološki i kemijski rizik, u kojoj su sudjelovali djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite

Foto: MUP

Naime, sukladno odredbama Plana pripravnosti i odgovora Republike Hrvatske na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj, Operativni centar civilne zaštite je nacionalna kontakt točka koja u slučaju nuklearne nesreće zaprima informacije preko sustava Unified System for Information Exchange in Incidents and Emergencies (USIE) Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA-e) i sustava European Community Urgent Radiological Information Exchange (ECURIE) Europske komisije. Isto tako informacije zaprima iz nama susjednih zemalja, Republike Slovenije i Mađarske na temelju bilateralnih sporazuma.
 
Ovom vježbom na temu prijenosa informacija o kontaminaciji zračnog prostora Republike Hrvatske, prema dva scenarija - u slučaju radioaktivnog i otrovnog oblaka, simulirano je kako Operativni centar civilne zaštite, kao nacionalna kontakt točka, na temelju bilateralnog sporazuma s Republikom Slovenijom, zaprima informaciju o nesreći u Nuklearnoj elektrani Krško te informaciju preko Županijskog centra 112 Zagreb o nesreći na Ranžirnom kolodvoru u Zagrebu. Po zaprimanju informacije o istome obavještava Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe.
 
Prema prvom scenariju, do nesreće je došlo zbog nepovoljnih vremenskih prilika tijekom zime na području Slovenije, u zapadnim dijelovima Hrvatske i Mađarske, južnim pokrajinama Austrije te istočnim dijelovima Italije,  koji su formirali ledenu koru na tlu. S porastom debljine ledene kore dolazi do teških oštećenja na sustavu za prijenos i distribuciju električne energije. Vremenska nepogoda zahvaća i slovensku regiju Posavje, u kojoj se nalazi NE Krško. Zbog oštećenja dalekovoda, to postrojenje ostaje bez napajanja. Unatoč nastojanjima da se stanje dovede pod kontrolu, dolazi do ispuštanja radioaktivnog materijala iz nuklearne elektrane. Radioaktivni oblak zahvaća oko 10.000 km2 hrvatskog teritorija uključujući i velika središta, gradove Zagreb, Zaprešić, Veliku Goricu, Sisak, Kutinu, Požegu te Slavonski Brod.
 
Prema drugom scenariju, u Zagrebu na Ranžirnom kolodvoru došlo je do sudara teretnih vlakova uslijed čega dolazi do prevrnuća i zapaljenja oko 10.000 litara tekućeg amonijaka. Kako se radi o spoju koji je lakši od zraka, a puše lagani sjeverozapadni vjetar, postoji velika opasnost za područje Novog Zagreba, Zračne luke dr. Franjo Tuđman te Veliku Goricu. Izdano je upozorenje građanima putem javnog priopćavanja i putem sirena za uzbunjivanje. Građani su upozoreni da ne izlaze van te da zatvore sve prozore dok opasnost ne prođe. 
 
U vježbi su korišteni uobičajeni komunikacijski kanali, telefon i e- mail.
 

Stranica