Ravnatelj Trut na simpoziju „Medicina u okolnostima katastrofa – jesmo li spremni“

U Karlovcu je u petak, 25. studenog 2022., održan simpozij „Medicina u okolnostima katastrofa – jesmo li spremni“ na kojem je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut prezentirao ulogu sustava civilne zaštite u potpori zdravstvenom sustavu u borbi protiv COVID-19

Foto: MUP

Tom prilikom prezentirao je sve pripremne radnje i aktivnosti Ravnateljstva civilne zaštite koje su se poduzimale tijekom epidemije koronavirusa u Republici Hrvatskoj te naglasio kako je pritom ključna bila uspješna sinergija sustava civilne zaštite i zdravstva.

Kazao je kako je „pojava prvog oboljelog u Hrvatskoj bio dovoljan signal za promptnu reakciju Vlade RH i aktivnog uključivanja Ravnateljstva civilne zaštite kao i cijelog sustava civilne zaštite koji od tada svojim svakodnevnim kontinuiranim aktivnostima daje potporu zdravstvenom sustavu u borbi protiv širenja koronavirusa“.

Osvrnuo se na važnost uloge Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u borbi s epidemijom koronavirusa te istaknuo kako je po prvi put u povijesti Hrvatske bilo aktivirano svih 576 stožera civilne zaštite (županijski, gradski i općinski) s ukupno 4.600 članova.

Također se osvrnuo na važnu ulogu Ravnateljstva civilne zaštite u provedbi nacionalne kampanje za cijepljenje protiv koronavirusa kroz logističku i organizacijsku potporu. Istaknuo je kako su snage Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite spremno dočekale epidemiju koronavirusa i bile aktivno uključene u ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, kroz pružanje logističke potpore tijekom distribucije zaštitne opreme zdravstvenim i socijalnim ustanova, a u vidu postavljanja kontejnera i šatora na graničnim prijelazima te pri zdravstvenim i socijalnim ustanovama za potrebe testiranja i cijepljenja. Naglasio je i veliki angažman inspektora Ravnateljstva civilne zaštite u provedbi mjera i odluka Stožera, koji su proveli preko 300.000 inspekcijskih nadzora.

Na kraju je istaknuo kako je, tijekom duge i neizvjesne borbe s koronavirusom, za postignuti uspjeh, od ključnog značaja bila upravo suradnja na svim razinama, od lokalne do državne razine, uključujući sve sektore, sastavnice sustava civilne zaštite te međunarodne organizacije i građane Republike Hrvatske.

Simpozij je organizirao Hrvatski liječnički zbor – podružnica Karlovačke županije, Hrvatska liječnička komora – podružnica Karlovačke županije, Hrvatsko društvo za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu, Hrvatsko društvo za hitnu medicinu te Opća bolnica Karlovac.



Stranica