Održana konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite danas se u prostorijama Prirodoslovno - matematičkog fakulteta održala redovita godišnja konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa

Foto: MUP

Na konferenciji je sudjelovalo više od stotinu sudionika, predstavnika tijela državne uprave, znanstvenih institucija, privatnog sektora i ostalih sudionika u radu Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa u sustavu civilne zaštite.

Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović koji je u svom izlaganju istaknuo važnost zajedničkog djelovanja svih bitnih dionika u smanjenju rizika od katastrofa jer oni svi čine cjelinu i nedjelovanje bilo koga od njih po ovom pitanju je luksuz koji si ne možemo dopustiti.

„Svi zajedno moramo napustiti zastarjeli sigurnosni koncept pripreme za katastrofe s nastojanjem njihovog potpunog izbjegavanja i post-festum djelovanje te se okrenuti novom konceptu koji obuhvaća povećanje otpornosti na prijetnje te podizanje svijesti i edukaciju javnosti.“ rekao je ministar. U tom kontekstu Ministarstvo unutarnjih poslova već je dalo, a namjerava i dalje, dati svoj doprinos kroz ustrojavanje Ravnateljstva civilne zaštite koje je u jedan sustav obuhvatilo sve relevantne službe nadležne za nuklearnu i radiološku sigurnost, razminiranje, zaštitu i spašavanje i sl. 

U svom izlaganju ministar Božinović je svim sudionicima konferencije kao i svim ostalim sudionicima u radu Platforme, uputio poziv da se u bilo kojem trenutku mogu obratiti Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstvu civilne zaštite odnosno njegovom Sektoru za smanjenje rizika od katastrofa sa idejama, pitanjima, prijedlozima kako bi zajedno došli do rješenja koja bi mogli implementirati na nacionalnoj razini jer kako je istaknuo:“ Naš je posao omogućiti donošenje najboljih rješenja.“

Dobrodošlicu sudionicima konferencije izrazili su pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut i dekanica Prirodoslovno - matematičkog fakulteta Aleksandra Čižmešija. Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut predstavio je reorganizaciju sustava civilne zaštite koja je uslijedila osnivanjem Ravnateljstva civilne zaštite unutar Ministarstva unutarnjih poslova. Istaknuo je kako je Hrvatska platforma ovom novom organizacijom dobila jaču administrativnu i političku potporu svom radu. „Platforma radi i djeluje cijele godine, provedba aktivnosti i mjera smanjenja rizika od katastrofa kao i rasprave o važnosti i provedba ulaganja u te aktivnosti potiču se i pokreću čitave godine. Jednom godišnje Hrvatska platforma za smanjenje rizika od katastrofa, u tjednu kada se obilježava i Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, održava i konferenciju na kojoj se predstavljaju aktualne teme i dostignuća na području smanjenja rizika od katastrofa te započinju nove suradnje i projekti“, rekao je u svojem uvodnom govoru Damir Trut. Napomenuo je kako su radna tijela Hrvatske platforme već izradila Procjenu rizika od katastrofa, Procjenu sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa te pokrenula inicijativu za prikupljanje podataka o štetama od katastrofa, kao i mnoge druge rasprave te kako je u idućem razdoblju potrebno intenzivirati aktivnosti na izradi Strategije za upravljanje rizicima od katastrofa, prikupljanju podataka o ranjivostima i štetama te shodno kvalitetnijim podacima, poboljšanju kvalitete obiju procjena. Trut je još istaknuo kako konferencijom obilježavamo 13. listopada - Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, koji je osmišljen kao način promoviranja kulture svijesti o rizicima i smanjenju rizika što uključuje podizanje svijesti, smanjenje ranjivosti, ublažavanje posljedica i spremnost na odgovor.

Gost predavač Konferencije je Abhilash Panda, v.d. voditelja regionalnog UN-ova Ureda za smanjenje rizika od katastrofa za Europu (UNDRR), koji je govorio o Globalnoj inicijativi za smanjenje rizika od katastrofa. Konferencija je bila prigoda i za bilateralni sastanak s gdinom Abhilashom Pandaom, kojeg je vodio pomoćnik ministra Damir Trut. Jedna od tema sastanka bilo je hrvatsko predsjedavanje Vijećem EU iduće godine te ulaganjima u smanjenje rizika kojima se posvećujemo i tijekom predsjedavanja. Naglašeno je kako se, u suradnji sa Europskom komisijom, priprema završni koncept naše teme i radionice koja će se održati u Zagrebu. Tom radionicom želi se naglasiti potreba za koordiniranim i sustavnim ulaganjem u smanjenje rizika od katastrofa u svim sektorima i na svim razinama te naglasiti isplativost tih ulaganja.
 
Tema ovogodišnje konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa je ulaganje u smanjenje rizika od katastrofa. Tijekom konferencije predstavljeni su potencijalni izvori financiranja mjera smanjenja rizika od katastrofa iz strukturnih fondova i programa Unije: Obzor i Mehanizam Unije za civilnu zaštitu. Konferencija je također imala i dva panela, na temu procjena rizika i na temu kritične infrastrukture. U panelu „Procjena rizika, izazovi i prilike“, uz moderiranje pomoćnika ministra dr.sc. Damira Truta raspravljalo se o važnosti identifikacije prijetnji na lokalnoj razini te izradi lokalnih procjena rizika, ulozi županije u upravljanju rizicima i postizanju održivog razvoja te važnosti i značaju procjena rizika za izradu dokumenata prostornog uređenja. U panelu „Kritična infrastruktura, izazovi i prilike“ raspravljalo se o naučenim lekcijama i normativnim okvirima za upravljanje i zaštitu kritične infrastrukture, Zakonu o kritičnim infrastrukturama i izazovima implementacije te uspostavi javno-privatnog partnerstva u zaštiti kritične infrastrukture.

I ove godine Konferencijom se želi obilježiti i 13. listopad kao Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.

 
 

Stranica