Terenska vježba Ravnateljstva civilne zaštite „MODUL 2019“

Potres i poplava na zapadnom području Grada Zagreba i Zagrebačke županije bili su scenarij državne terenske vježbe civilne zaštite „MODUL 2019“.
 

U trodnevnoj vježbi je sudjelovalo stotinjak pripadnika iz sastava Državne interventne postrojbe civilne zaštite MUP-a RH (DIP CZ). Cilj vježbe bio je provjera tri Modula iz sastava Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite: Modula za traganje i spašavanje iz ruševina, Modula za traganje i spašavanje u poplavama i Modula za tehničko-taktičku potporu. Lokaliteti vježbe bili su skladište Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom, šire područje grada i županije (bolnica Blato, sliv rijeke Save od Jankomira do Blata, Sveta Nedjelja, Jagnjić Dol i vojarna Jastrebarsko). 
 
Ova vježba završna je faza osposobljavanja i pripreme modula iz sastava Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite za operativno djelovanje u složenoj zajedničkoj intervenciji uslijed razornog potresa kao i priprema za sudjelovanje u međunarodnim intervencijama kroz Mehanizam Unije za civilnu zaštitu. Važan dio vježbe bila je analiza naučenih lekcija kako bi operativne i tehničke sposobnosti modula bile unaprijeđene te operativni postupci  dopunjeni.
Vježbi se pridružila i Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa (HUOPP), koja je predstavila rad desetak potražnih pasa te pokazni dio državne vježbe Modula USAR (spašavanje u urbanim područjima) Republike Hrvatske.

Ravnateljstvo civilne zaštite redovito razvija sposobnosti za operativno djelovanje modula civilne zaštite kroz projekte Europske unije. Dva projekta planirana za iduće dvije godine su Opremanje i osposobljavanje intervencijskih postrojbi civilne zaštite (projekt predviđa opremanje i osposobljenje 231 pričuvnika modula civilne zaštite tijekom u iznosu od 6,8 milijuna eura kroz ESI fond), te Certifikacija HR modula za urbano traganje i spašavanje teške kategorije za europske udružene kapacitete za civilnu zaštitu (projekt nadogradnje modula civilne zaštite za traganje i spašavanje iz ruševina koji predviđa nabavu nove opreme za međunarodne intervencije te certificiranje za INSARAG standard Ujedinjenih naroda, u iznosu od 880.750 eura kroz fond Mehanizama Unije za civilnu zaštitu).

 

Stranica