NAJAVA: Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Slika /slike/Logo.JPG

Ove godine po prvi puta Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa kroz nekoliko aktivnosti i dana koji prethode i slijede nakon samog 13. listopada

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se 13. listopada, a osmišljen je kako bi se promovirala potreba smanjenja rizika od katastrofa na svim razinama uz aktivno sudjelovanje svih od lokalne do nacionalne razine. Inicijativa je započeta 1989. godine nakon poziva Opće skupštine UN-a koja Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa vidi kao način promoviranja kulture svijesti o rizicima i smanjenju rizika što uključuje prevenciju katastrofa, ublažavanje posljedica i spremnost na odgovor. (https://www.unisdr.org/disasterreductionday)

Hrvatska je osnovala nacionalnu platformu za smanjenje rizika od katastrofa još 2009. godine i Platforma je članica Europskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa, regionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa, čije je osnivanje pokrenuo regionalni Ured UN-a za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR) te Globalne platforme za smanjenje rizika. Hrvatska Platforma djeluje cijele godine, a jednom godišnje organizira i konferenciju kako bi potakla razmjenu znanja i raspravu o potrebi smanjenja rizika od katastrofa među svim sektorima i svim razinama od pojedinaca, preko lokalne razine do nacionalne, a posebno kako bi potakla suradnju sa znanstvenom zajednicom.

Ove godine po prvi puta Ravnateljstvo civilne zaštite obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa kroz nekoliko aktivnosti i dana koji prethode i slijede nakon samog 13. listopada.
  • U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova ove se godine, 11. listopada, u prostorijama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održava VIII. Konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa. Konferencija i ove godine promovira kampanju „Sendai sedam“ („Sendai seven“), pokrenutu nakon Sendai okvira za smanjenje rizika od katastrofa 2015. – 2030. koji je usvojen 2015. kao nasljednik Hyogo okvirnog plana djelovanja 2005. – 2015. Kampanja je vezana uz sedam ciljeva kroz sedam godina s ciljem spašavanja života, smanjivanja gubitaka od katastrofa i poboljšanja upravljanja katastrofama. Ove godine kampanja je posvećena četvrtom cilju Sendai okvira koji naglašava potrebu smanjivanja štete na kritičnoj infrastrukturi i smanjenje broja prekida isporuke osnovnih usluga.
  • Tijekom VIII. Konferencije predstavit će se projekti u području smanjenja i upravljanja rizicima od katastrofa, potrebe za ulaganjima u smanjenje rizika od katastrofa u nekoliko sektora te potencijalni izvori financiranja. Također, Konferencija će se kroz dva panela posvetiti procjenama rizika kao bazama za donošenje odluka o ulaganjima te izazovima  kritične infrastrukture.
  • Cilj implementacije aktivnosti na smanjenju rizika je smanjiti i potrebu za djelovanje u katastrofama, no rizik se nikada ne može u potpunosti poništiti, zato je 4. cilj Sendai okvira: Jačanje spremnosti na katastrofe za učinkovit odgovor te bolji oporavak, rehabilitaciju i rekonstrukciju nakon katastrofe. U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije od 11. do 13. listopada održati će se državna terenska vježba civilne zaštite „MODUL 2019“. Vježba će se provesti temeljem kompleksnog scenarija (potres i poplava na području Zagrebačke županije i zapadnog dijela Grada Zagreba) kakav je obrađen i u nacionalnoj Procjeni rizika od katastrofa. Cilj vježbe je provjera koordiniranog djelovanja tri Modula iz sastava Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite: Modula za traganje i spašavanje iz ruševina, Modula za traganje i spašavanje u poplavama i Modula za tehničko-taktičku potporu. Baza operacija će se organizirati u Jastrebarskom, u skladištu Ravnateljstva civilne zaštite (bivša vojarna dr. Ante Starčević), dok će lokacije za provedbu operativnog dijela vježbe biti na širem području grada Zagreba i Zagrebačke županije. 
  • Tijekom vježbe u Jastrebarskom na poligonu Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, pokaznom vježbom će se 12. listopada predstaviti i Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa koji su ujedno i pričuvnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Okupljene će upoznati s potražnim psima i njihovim vodičima te educirati djecu osnovnoškolskog uzrasta.    
  • Dan smanjenja rizika od katastrofa obilježavamo i na lokalnoj razini i to 14. listopada promovirajući smanjenje rizika među najmlađima, budućim donositeljima odluka, najranjivijem dijelu društva, ali i najznačajnijem za napredak i održivi razvoj. U organizaciji Područnih ureda civilne zaštite, Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, planirane su različite aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o smanjenju rizika od katastrofa među djecom i mladima
            - Područni ured civilne zaštite u Bjelovaru također će u dogovoru i suradnji sa osnovnim školama organizirati tematsku prezentaciju i druženje učenika uz društvenu edukativnu igru „Zemlja rizika“.
            - U Rijeci se organizira prezentacija zabavno-edukativnog sadržaja koju će uz Ravnateljstvo civilne zaštite predstaviti i Policijska uprava primorsko-goranska. Na navedenom događaju uz učenike osnovnih škola prisustvovati će i predstavnici svih osnovnih škola Grada Rijeke. Služba civilne   zaštite u Dubrovniku također obilježava važnost smanjenja rizika od katastrofa prezentacijom društvene edukativne igre za učenike osnovnih škola.
            - Područni ured u Splitu, prilikom obilježavanja navedenog dana, provest će niz aktivnosti. Tako će se uz predstavljanje društveno edukativne igre u osnovnoj školi u Omišu organizirati i edukacija učenika u području civilne zaštite te upoznavanje sa operativnim snagama s područja Grada Omiša.
            - Služba civilne zaštite u Zadru provest će obilježavanje u osnovnoj školi u gradu Obrovcu gdje će se učenicima uz prigodnu edukaciju prezentirati i edukativna igra.
            - Područni ured u Osijeku također obilježava dan smanjenja rizika od katastrofa uz prigodnu prezentaciju.

Na ovaj način obuhvaćamo sve segmente i razine u zajedničkom cilju: smanjenju rizika od katastrofa, smanjenju šteta i gubitaka te naglašavamo kako je smanjenje rizika od katastrofa posao svih nas! Osvrnite se oko sebe i razmislite kako VI možete smanjiti rizik od katastrofa?
 Stranica