Održana 9. radionica iz projekta Jačanje ljudskih i tehničkih aspekata javnog upozoravanja i kriznog komuniciranja - ALTER112

U Nastavnom nacionalnom središtu civilne zaštite u Jastrebarskom od 8. do 10. travnja 2024. održana je posljednja, 9. po redu radionica u sklopu projekta ALTER112, koja je okupila djelatnike županijskih centara 112 i Operativnog centra civilne zaštite

Foto: MUP

Provedena je obuka za rad operatera, prezentirani su operativni sustavi CoordCom i Sfera te sustav ranog upozoravanja, kao i projekt SRUUK, koji se odnosi na sustav ranog upozoravanja građana u slučajevima velikih nesreća i katastrofa. Sva predavanja na održanim radionicama proveli su službenici Sektora 112 i Županijskog centra 112 Zagreb.

Izlaganje o operativnom radu, kao i komunikaciji s centrima 112 održali su predstavnici i drugih žurnih službi (OKCP PU, HMP i vatrogasci), a predavanje na temu komunikacije i stresa u radu operatera u žurnim službama održala je psihologinja Ravnateljstva civilne zaštite.
Polaznici su sudjelovali u konstruktivnim raspravama o stanju u sustavu 112 te imali mogućnost iznijeti svoja mišljenja i prijedloge vezane uz njegovo unapređenje i poboljšanje.

Po završetku radionice svim je polaznicima uručena potvrda o sudjelovanju.

Ovom, devetom po redu radionicom završeno je osposobljavanje više od 200 operatera županijskih centara 112 i OCCZ-a predviđenih projektom ALTER112, čime su povećane njihove sposobnosti po pitanju poznavanja propisa i komunikacijskih vještina, pogotovo u postupanju s osobama s invaliditetom u hitnim situacijama, poznavanja psiholoških aspekata ponašanja i smanjenja stresa, korištenja novih komunikacijskih tehnologija, suradnje s hitnim službama i dr.
 
 

Stranica