Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović na edukativnom događanju "Usvoji znanja da šteta bude manja“ u Samoboru

Samobor je u subotu, 13. travnja bio domaćin edukativne kampanje "Usvoji znanja da šteta bude manja“ koju je organiziralo Ravnateljstvo civilne zaštite

Foto: MUP

Na prostoru bivše vojarne u Samoboru, građani, a naročito djeca, i ove su se subote na interaktivan način upoznali s radom i opremom operativnih snaga sustava civilne zaštite. Kroz edukaciju na modelima potresa, poplave i erozije saznali su kako mogu utjecati na smanjenje rizika, a posebno veliki interes izazvao je simulator potresa. Također, zainteresirani su naučili tehnike pružanja prve pomoći i oživljavanja, upoznali se s dronovima, VR naočalama i termovizijskim kamerama u zadimljenoj prostoriji te kroz interaktivnu radionicu saznali koliko alkohol može biti štetan.
 
Najmlađi posjetitelji uživali su u vatrogasnom poligonu, vožnji vlakićem i autićima na mobilnom prometnom poligonu, spuštanju u pojasu za evakuaciju te kroz zabavne izviđačke aktivnosti naučili nove vještine za život.
 
Ovo zanimljivo i edukativno događanje, posjetio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te se prisutnima zahvalio na interesu koji pokazuju za preventivne aktivnosti koje provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo civilne zaštite.
„Mi smo i današnji dan iskoristili ovdje u Samoboru da građanima Samobora i njihovim gostima, obiteljima, djeci prikažemo sve ono s čime se civilna zaštita suočava posljednjih godina.“ - rekao je ministar te upozorio kako u budućnosti možemo očekivati još više prirodnih katastrofa prouzročenih ponajviše klimatskim promjenama.

„Uz dva potresa od kojih se oporavljamo i cjelokupnu obnovu koju provodi Vlada Republike Hrvatske, paralelno podižemo i standarde, kapacitete i spremnost postrojbi koje u takvim situacijama prve izlaze na teren, spašavaju živote, imovinu ljudi i životinje.“ - kazao je te dodao kako je iz europskih fondova za civilnu zaštitu u mandatu ove Vlade povučeno više od 450 milijuna eura, a postoje jasne projekcije i za sljedeće razdoblje, pogotovo u provedbi Strategije upravljanja rizicima od katastrofama do 2030. godine i to kroz projekte vrijednosti milijardu i 800 milijuna eura.

Ova sredstva koja možete vidjeti su nova i to je zadnja riječ tehnike bilo da govorimo o šatorima, priručnim kuhinjama, smještajnim kapacitetima, opremi za izvlačenje iz ruševina, za istraživanje podmorja, za pronalazak i spašavanje utopljenika, sve je to raspoređeno u četiri naša regionalna skladišta i stoji na raspolaganju Ministarstvu unutarnjih poslova. Gradimo jedan sustav po kojem je Hrvatska prepoznata i koji je u svim segmentima na najvišoj razini koji u ovom trenutku postoji i u Europi i u svijetu.“ - zaključio je ministar Božinović.

Kampanja "Usvoji znanja da šteta bude manja“ osmišljena je u sklopu projekta "Na putu smanjenja rizika od katastrofa" i sufinancirana sredstvima Europskih fondova, a provodi se diljem zemlje s ciljem upoznavanja građana i djece s ulogom i djelovanjem operativnih snaga sustava civilne zaštite. Naglasak je na podizanju svijesti o potrebi smanjenja rizika od katastrofa te na educiranju građana o pravilnom ponašanju i odgovoru u slučaju katastrofa.

U današnjem događanju su sudjelovali djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite i Ravnateljstva policije, pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, HGSS stanice Samobor, Gradskog društva Crvenog križa Samobor, Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora, dobrovoljnih vatrogasnih društava Trebovec, Grdanjci i Bobovica Samobor, Bespilotnih sustava u kriznim situacijama i Saveza izviđača Hrvatske. 

Stranica