Područni ured civilne zaštite Varaždin sudjelovao u provođenju projekta za očuvanje mentalnog zdravlja i pružanja psihosocijalne podrške djeci i skrbnicima iz Ukrajine u Hrvatskoj

Djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, pružili su podršku pri organizaciji edukacija i radionica Društva za psihološku pomoć iz Zagreba, koje su se održavale tijekom rujna i listopada, na temu „Očuvanje mentalnog zdravlja i pružanje psihosocijalne podrške djeci i skrbnicima iz Ukrajine u Hrvatskoj“u suradnji s UNICEF – om za Hrvatsku

Foto: MUP

U sklopu projekta organizirane su edukacije za volontere koji rade s raseljenim osobama iz Ukrajine. Ove dvodnevne edukacije održane su online kroz tri tjedna, a obrađene su teme: pristupanje osobama pogođenim kriznim događajima; stres i trauma; ključna načela psihosocijalne podrške odraslima u različitim fazama prilagodbe na izbjeglištvo; psihološke potrebe i ključni principi psihosocijalne podrške djeci; multikulturalnost i rodna perspektiva te dobrobit pomagača.
 
Također, održane su i grupne psihološke radionice za djecu i mlade te njihove roditelje/skrbnike smještene u kolektivnim centrima, a vezano uz mentalno zdravlje djece, mladih i obitelji. Psihološke radionice za djecu i skrbnike smještene u kolektivnim centrima u Varaždinskoj županiji, pod vodstvom psihologinja Viktoriie Kolodiazhna i Natalie Pavuša, organizirane su na ukrajinskom jeziku na dvije lokacije - Dom 2 u Varaždinskim Toplicama i u Hotelu „Turist“ u Varaždinu. Radionice su se odvijale u ciklusu od 4 susreta, a obrađivane su teme vezane za emocije, stres, traumu te podršku i brigu o sebi.
 
Iz Područnog ureda civilne zaštite u Varaždinu, predavanjima i radionicama prisustvovala je Slađana Špikić Jagodić, viša stručna savjetnica za koordinaciju djelovanja civilne zaštite. Istaknuto je kako  u Hrvatskoj postoje od ranije teškoće vezane za dostupnost usluga psihologa, stoga pozdravljamo i podupiremo sve aktivnosti koje doprinose povećanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja te njegovoj prevenciji, a posebno vezano uz najosjetljiviju populaciju u društvu - djecu.