Područni ured civilne zaštite Osijek i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Osijek održali osposobljavanje vatrogasne mladeži s područja Vatrogasne zajednice Našice

U sklopu projekta „Vatrogasci u zajednici“, 22. i 23. travnja 2023. održano je osposobljavanje za vatrogasno zvanje „Vatrogasna mladež“ članova dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Vatrogasne zajednice Našice

Foto: MUP

Ravnateljstvo civilne zaštite odazvalo se pozivu na sudjelovanje u projektu te su djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Osijek i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek održali teorijsko predavanje i praktične radionice te prezentirali opremu koja se koristi u spašavanju prilikom velikih nesreća.
 
Mladim su vatrogascima u teorijskom predavanju objasnili ulogu vatrogastva u sustavu civilne zaštite kao jedne od temeljnih operativnih snaga. Prezentirani su aplikativni sustavi UVI - Upravljanje vatrogasnim intervencijama, NICS - Zapovjedni sustav nove generacije i ZEOS - Zemljopisni obavijesni sustav.
 
Kroz radionice polaznici osposobljavanja uvježbavali su praktičnu primjenu radio uređaja u TETRA sustavu te podizanje šatora i mjesta za prihvat i sklanjanje stanovništva. Također, prezentirane su aktivnosti u operacijama urbanog traganja i spašavanja, koordinacija s operativnim snagama sustava civilne zaštite na području Republike Hrvatske te specijalizirana oprema za spašavanje iz ruševina i tehničku potporu za ostvarivanje samodostatnosti.
 
Osposobljavanju su pristupila 82 pripadnika vatrogasne mladeži iz 8 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Vatrogasne zajednice Našice i time su stekli čin Vatrogasna mladež.
 
Uz djelatnike Ravnateljstva civilne zaštite u edukaciji su sudjelovali članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lila, Gradskog društva Crvenog križa Našice te Vatrogasne zajednice Našice.
 
Projekt „Vatrogasci u zajednici“, čiji su nositelji mladi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lila, sufinanciran je od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije iz programa Europske komisije pod nazivom Europske snage solidarnosti.