Provedeno osposobljavanje postrojbi civilne zaštite i članova stožera s područja Zagrebačke županije

Područni ured civilne zaštite Zagreb je tijekom studenog i prosinca 2023. proveo osposobljavanja postrojbi civilne zaštite opće namjene i stožera civilne zaštite na području Zagrebačke županije

Foto: MUP

Djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Zagreb, u suradnji s Gradom Velika Gorica i Veleučilištem Velika Gorica, proveli su, 25. studenog i 9. prosinca 2023., osposobljavanje postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Velika Gorica. Teorijski dio osposobljavanja održao se u prostorima Veleučilišta Velika Gorica, a polaznici su upoznati sa sustavom civilne zaštite na lokalnoj, regionalno i nacionalnoj razini, sudionicima i operativnim snagama sustava civilne zaštite kao i postrojbama civilne zaštite te aktivnostima i mjerama koje postrojbe civilne zaštite opće namjene provode na terenu. Također, sudionici su upoznati s funkcioniranjem sustava 112 na lokalnoj i nacionalnoj razini te s operativnim sustavima koje djelatnici Županijskog centra 112 Zagreb koriste u radu.
 
Praktični dio osposobljavanja proveden je na školskom igralištu Osnovne škole Eugena Kvaternika te na prostoru JVP Velika Gorica, a sastojao se od pružanje prve pomoći, podizanja šatora te punjenja vreća s pijeskom i izrade zečjeg nasipa. Praktični dio provodili su članovi Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice i Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije te djelatnik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb. Ovom prilikom osposobljeno je 50-tak pripadnika postrojbe civilne zaštite opće namjene.
 
Također, djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Zagreb, 2. prosinca 2023., u prostorima Komunalnog poduzeća Grada Zaprešića proveli su osposobljavanje članova stožera civilne zaštite Grada Zaprešića i postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Zaprešića. I ovo osposobljavanje sastojalo se od teorijskog dijela, u kojem su polaznici upoznati sa sustavom civilne zaštite, taktikama i postupcima postrojbi opće namjene u mjerama civilne zaštite te sa sustavom 112, kao i praktičnog dijela, koji se sastojao od pružanja prve pomoći, a proveli su ga članovi Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije i JVP Grada Zaprešića. Nakon završenog osposobljavanja, održana je stožerna vježba kroz koju su polaznici imali priliku primijeniti stečena znanja.