Održana komemoracija civilnim žrtvama Zrina

Djelatnici Službe civilne zaštite Sisak sudjelovali su 10. rujna 2023. u svečanom mimohodu i odavanju počasti stradalim mještanima Zrina u 2. svjetskom ratu 1943.

Foto: MUP

Komemoracijom i svečanim mimohodom obilježena je 80. godišnjica stradanja stanovnika mjesta Zrina na obroncima Zrinske gore.
  
Tradicionalna komemoracija započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen – crkve Našašća Sv. Križa, nakon čega je krenula procesija s molitvom od križa prema crkvi gdje je održana sveta misa koju je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua sa sisačkim biskupom mons. dr. Vladom Košićem i ostalim svećenstvom.
 
Svečana obljetnica okupila je hodočasnike pristigle iz cijele Hrvatske, a ponajviše prognane Zrinjane i njihove potomke. Uz mnogobrojne uzvanike na svečanoj komemoraciji i mimohodu za poginule, prisustvovali su dragovoljci i veterani Domovinskog rata, koji su pristigli iz mnogih županija, članovi braniteljskih Udruga, predstavnici vlasti i djelatnici Službe civilne zaštite Sisak. 
 
Podsjetimo, od 1996. preostali Zrinjani evociraju sjećanja na 9. i 10. rujna 1943. kada je u 2. svjetskom ratu ubijena gotovo trećina Hrvata Zrina, spaljena župna crkva Našašća Sv. Križa, kao i cijelo selo. Preživjeli stanovnici su raseljeni, oduzeta im je imovina i zabranjen povratak u Zrin.