Vježba evakuacije i spašavanja u Dječjem vrtiću Lepoglava

U skladu s Planom vježbi civilne zaštite Grada Lepoglava i Planom evakuacije i spašavanja Dječjeg vrtića Lepoglava, 28. listopada 2022. je u lepoglavskom dječjem vrtiću provedena vježba civilne zaštite „Potres 2022.“

Foto: MUP

Tema vježbe bilo je gašenje požara u vrtiću te evakuacija i spašavanje djece i zaposlenika zbog urušavanja dijela zgrade izazvanog potresom. Vježba je provedena s ciljem provjere osposobljenosti djelatnika i polaznika škole za postupanje u slučaju izvanrednih situacija, kao i provjere valjanosti predviđenih pravaca evakuacije te provjere osposobljenosti i postupaka u intervenciji operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi. Ovo je ujedno bila prilika za dodatnom edukacijom djece o djelovanju operativnih snaga sustava civilne zaštite.

U vježbi su sudjelovali djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, pripadnici DVD-a Lepoglava, članovi Stožera civilne zaštite Grada Lepoglave, djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Gradskog društva Crvenog križa Ivanec, HGSS-a stanice Varaždin i policijski službenici Policijske postaje Ivanec.

Službenici Područnog ureda civilne zaštite Varaždin iskoristili su priliku te su okupljenim građanima i sudionicima vježbe podijelili brošure vezane uz smanjenje rizika od katastrofa, a posebno one koje su vezane uz Procjenu rizika Grada Lepoglave. 

Na kraju vježbe održana je smotra sudionika, a zatim i službena analiza te je vježba ocijenjena uspješnom. Voditelj tima za analizu bio je voditelj Službe za prevenciju i pripravnost Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Nedeljko Kučej. Sve žurne službe pokazale su spremnost reagiranja na izvanredne događaje u zadanim vremenskim okvirima, a pravci evakuacije unesrećenih pokazali su se ispravnim. Zaključno je pozdravljena dobra suradnja i usklađenost između gradskih tijela i žurnih službi.