Vježba evakuacije i spašavanja u Daruvaru

U zajedničkoj organizaciji Službe civilne zaštite Bjelovar Ravnateljstva civilne zaštite, Tvrtke Irida d.o.o. Daruvar te Javne vatrogasne postrojbe Daruvar, jučer 7. lipnja 2022. provedena je vježba evakuacije i spašavanja u krugu tvrtke Irida s ciljem provjere postupanja žurnih službi i komunalnog poduzeća u slučaju istjecanja opasnih tvari.
 
Prema predviđenom scenariju došlo je do istjecanja amonijaka iz postrojenja kapaciteta dvije tone te mogućeg nastanka ugroze za život i zdravlje zaposlenika tvrtke i okolnog stanovništva.
 
Prilikom provođenja vježbe evakuirani su djelatnici tvornice, te su, uz korištenje zaštitnih odijela i ostale opreme predviđene za takve intervencije, poduzete sve potrebne aktivnosti - stvaranje vodene magle čime se napada otrovni oblak i obavlja njegovo rušenje na zemlju te simulirano saniranje oštećenja i zatvaranje ventila, a sve radi sprječavanja širenja amonijaka na okolno stanovništvo i grad.
 
Uz djelatnike Službe civilne zaštite Bjelovar te Županijskog centra 112 koji je imao ulogu obavješćivanja i angažiranja žurnih službi, u vježbi je sudjelovalo 130 radnika tvornice, 12 pripadnika JVP Daruvar s 4 vozila te komunalno poduzeće grada Daruvara radi simuliranja sprečavanja otjecanja štetnih tvari u okoliš i sustav odvodnje.
 
Po završetku vježbe izvršena je analiza tijekom koje je ista ocijenjena kao uspješna te je utvrđeno kako su svi sudionici pokazali spremnost za potencijalno opasnu situaciju i profesionalno pristupili zadatku kojeg su izvršili bez utvrđenih pogrešaka.