Vježba civilne zaštite „Potres 2022“ u Osnovnoj školi Mursko Središće

Foto: MUP

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa u Osnovnoj školi Mursko Središće danas, 17. listopada 2022. održana je vježba civilne zaštite pod nazivom „Potres 2022“.

Cilj vježbe je bila praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja Osnovne škole Mursko Središće i spašavanje učenika i zaposlenika u slučaju mogućeg potresa i požara. Osim osposobljenosti djelatnika i polaznika škole za postupanje u slučaju izvanrednih situacija i valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, promatrala se i osposobljenost i postupak u intervenciji operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi. 

U vježbi su sudjelovali djelatnici Službe civilne zaštite Čakovec, Županijskog centra 112 Čakovec, učenici i djelatnici Osnovne škole Mursko Središće, gradonačelnik Murskog Središća, članovi Stožera civilne zaštite Murskog Središća, djelatnici Policijske uprave međimurske - Policijske postaje Mursko Središće, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije te pripadnici DVD-a Mursko Središće, Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Čakovec i Gradskog  društva Crvenog križa Čakovec.

Služba civilne zaštite Čakovec bila je uključena u upravljačku skupinu i tim za analizu vježbe, a sva komunikacija prema operativnim snagama sustava civilne zaštite i žurnim službama išla je preko Županijskog centra 112 Čakovec.

Nakon vježbe je provedena inicijalna analiza vježbe s predstavnicima sudionika vježbe koji su vježbu ocijenili uspješnom i kvalitetno odrađenom te zaključili kako se stvarne situacije ne mogu odraditi bez osposobljenih i motiviranih ljudi i adekvatne opreme.