U Županijskoj upravi obilježen Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/VJEŽBE/Varazdin/DAN 112.jpg
Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Župan Darko Koren u utorak, 11. veljače  u prostorijama Županijske uprave je održao prijem za predstavnike Službe civilne zaštite Koprivnica i hitnih službi Koprivničko-križevačke županije povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Prijemu su, uz ravnatelje, pročelnike i predstavnike ustanova i institucija koje čine sustav Civilne zaštite županije, prisustvovali i zamjenik župana, ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić te pročelnica Službe ureda župana i zamjenica načelnika Stožera Melita Ivančić sa suradnicima.

Ispred Službe civilne zaštite Koprivnica prisutnima se obratio voditelj Službe Miroslav Blažotić kazavši kako je suradnja sa Županijskom upravom na zavidnoj razini te podsjetio kako je   jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden 11. veljače 2005. godine čime se na današnji dan obilježava i 15. obljetnica operativnog djelovanja.

Blažotić je prezentirao i rad Službe kazavši kako ona novim ustrojem djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite, a Sustav 112 u RH čini dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno – komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija. Od uspostave broja 112 zaprimljeno je nešto više od 28.600.000 poziva pri čemu njih nešto više od 12.600.000 ili 44 posto predstavljalo je namjenske pozive temeljem kojih su zatražene intervencije hitnih i drugih nadležnih službi te potencijalno operativnih snaga sustava civilne zaštite. U 2019. godini centri 112 su zaprimili ukupno 1.487.386 poziva od kojih je 911.992 bilo namjenskih, dodao je Blažotić na kraju prezentacije, napomenuvši kako će daljnji napori u izgradnji sustava biti usmjereni na unaprjeđivanje sposobnosti u praćenju i koordiniranju djelovanja hitnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite kod nesreća i drugih izvanrednih situacija, a pogotovo u slučaju velikih nesreća ili katastrofa.

Nakon prijema u Županijskoj upravi, u Županijskom centru 112 prezentiran je rad informacijsko komunikacijskog sustava koji nadogradnjom radne aplikacije SFERA prikazuje točno mjesta pozivatelja putem mobilnih uređaja.