U Varaždinu održana panel rasprava „Kritične infrastrukture“

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske, u organizaciji Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, održana je panel rasprava na temu „Kritične infrastrukture“ i svečana sjednica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina

Foto: MUP

Panel rasprava na temu „Kritične infrastrukture“ održana je danas, 2. ožujka  u Maloj dvorani Županijske palače u Varaždinu, u organizaciji Područnog ureda civilne zaštite Varaždin i Varaždinske županije.
 
Nacionalne kritične infrastrukture su sustavi, mreže i objekti od nacionalne važnosti čiji prekid djelovanja ili prekid isporuke roba i usluga može imati ozbiljne posljedice na nacionalnu sigurnost, zdravlje i živote ljudi, imovinu i okoliš, sigurnost i neprekidno funkcioniranje vlasti. Ravnateljstvo civilne zaštite je koordinator i tijelo nadležno za kritične infrastrukture na nacionalnoj razini.
 
Svrha panel rasprave je bila kroz zajedničko sudjelovanje prisutnih u raspravi, identificirati kritičnu infrastrukturu na području Varaždinske županije, njezinu važnost za društvenu zajednicu te analizirati rizike, predvidjeti eventualne posljedice prekida rada pojedinih službi od vitalnog značaja i gubitke koji bi pri tome mogli nastati.
 
Zaključeno je kako sustav kritične infrastrukture treba neprestano unaprjeđivati kroz jačanje svijesti o značaju kritične infrastrukture za dobrobit stanovništva, funkcioniranje gospodarstva i nacionalnu sigurnost.
 
U raspravi su sudjelovali: župan Varaždinske županije Anđelko Stričak sa suradnicima te predstavnici gradova s područja Varaždinske županije, PLINACRO d.o.o,, komunalnih djelatnosti, HEP-a, Proizvodnog područja Sjever, prehrambene industrije Vindija d.d., djelatnici MUP-a, Policijske uprave Varaždinske, predstavnici Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, predstavnik Gesta d.o.o. te predstavnici Sveučilišta Sjever, prorektor i izvanredni prof.dr.sc. Petar Mišević i prorektor redovni prof.dr.sc. Damir Vusić.
 
Svi oni dali su zajednički doprinos raspravi na ovu važnu, ali i nadasve zanimljivu temu te doprinos popularizaciji i približavanju ove društveno i stručno aktualne teme.
 
Međunarodni i nacionalni Dan civilne zaštite obilježen je i održavanjem svečane sjednice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, gdje su najzaslužnijim pojedincima i institucijama uručena priznanja za njihov doprinos u radu sustava civilne zaštite.
 
Istom prilikom pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić, pozdravio je okupljene i zahvalio se pripadnicima sustava civilne zaštite na dosadašnjem radu, ozbiljnosti i profesionalnosti u izvršavanju svakodnevnih zadaća te čestitao svima u sustavu civilne zaštite 1. ožujka, međunarodni i nacionalni Dan civilne zaštite.