U Krapinsko-zagorskoj županiji obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

Foto: MUP

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske,  u prostorijama Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije u Krapini, danas 2. ožujka 2023. održana je svečana sjednica Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije u proširenom sastavu. Sjednici su, uz članove Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije, nazočili predstavnici općina i gradova s područja županije te lokalnih stožera i djelatnici Službe civilne zaštite Krapina.
 
Nakon uvodne riječi načelnika  Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Stjepana Skulibera, svoje aktivnosti u protekloj godini predstavila je i Služba civilne zaštite Krapina te  Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Zlatar Bistrica, Policijska uprava  krapinsko-zagorska,  Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije, Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije te Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije.
 
Svoje aktivnosti u prethodnom razdoblju, s posebnim osvrtom na pandemiju COVID-19, predstavili su i predstavnici Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice te Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.
 
Nazočnima se obratio župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar te čestitao Dan civilne zaštite i zahvalio svim snagama na požrtvovnom radu u protekloj izuzetno teškoj godini.
 
Također, Služba civilne zaštite Krapina u suradnji  s DVD-om Đurmanec u Osnovnoj školi Đurmanec održala je edukaciju djece četvrtih razreda, kojoj su prisustvovali i učenici Područne škole Putkovec. Djelatnici Službe civilne zaštite Krapina upoznali su djecu s prirodnim i drugim nesrećama te s načinima ponašanja u slučaju nesreće. Kvizom znanja, djeci je objašnjeno kako prepoznati opasnost te ispravno postupati u slučaju poplave, požara i potresa. Također, učenicima je prikazana igra „Zemlja rizika“, koja je nastala u suradnji s UNICEF-om, a čiji je cilj na zanimljiv način djeci objasniti što oni kao dio zajednice mogu učiniti kako bi bili sigurniji u slučaju potresa, poplave i drugih nepogoda. U praktičnom djelu edukacije vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đurmanec djeci su prikazali evakuaciju i spašavanje u slučaju požara u školi te prikazali gašenje požara.