U Koprivnici obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, koji se obilježava 13. listopada, zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko - križevačke županije Ratimir Ljubić zajedno sa suradnicima, posjetio je 12. listopada Službu civilne zaštite Koprivnica. Posjetu su se u pratnji nastavnika priključili učenici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ iz Koprivnice, koji su iz prve ruke doznali kako djeluje Služba, odnosno vidjeli ulogu Županijskog centra 112 u kriznim situacijama

Foto: MUP i Koprivničko-križevačka županija

O metodologiji rada, ustrojstvu i aspektima sustava civilne zaštite govorio je voditelj Službe Miroslav Blažotić, dok se načelnik Stožera Ratimir Ljubić, uz zahvalu djelatnicima na predanom radu, osvrnuo na ključne događaje koji su obilježili posljednjih nekoliko godina. Naglasio je kako je županijski sustav civilne zaštite sa svim svojim sastavnicama na najbolji mogući način odgovorio na sve oblike kriza koje su pogodile Koprivničko – križevačku županiju. Podsjetio je i na važnost preventivnog djelovanja, edukacija i vježbi, kako bi se u slučaju kriznih situacija dobro planiranom i pravovremenom reakcijom potencijalne posljedice svele na minimum.
  
Na sam Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, 13. listopada 2023. u koprivničkom Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce održana je radionica na kojoj su djeca izrađivala plakate i likovne radove te naučila kako prepoznati rizike od prirodnih nepogoda i drugih nesreća. Izložbi radova izloženih u predvorju škole prisustvovali su načelnici Stožera civilne zaštite Koprivničko–križevačke županije i Grada Koprivnice Ratimir Ljubić i Ksenija Ostriž, predstavnici Stožera civilne zaštite grada Koprivnice, Policijske uprave koprivničko-križevačke, HGSS - Stanice Koprivnica, Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, Javne vatrogasne postrojbe te Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice. Nakon izložbe operativne snage sustava civilne zaštite i žurne službe prezentirale su opremu kojom raspolažu te demonstrirale na koji način se ona koristi u kriznim situacijama.

Druženje je nastavljeno uz sportsko natjecanje (graničar, ples, potraga za blagom) na kojem je domaćin porazio predstavnike operativnih snaga i žurnih službi, no pobjednici smo zapravo svi, jer smo kroz današnje druženje djeci ukazali na rizike i nepogode s kojima se mogu susresti te kako postupati ako se one dogode.