U Garešnici održana vježba evakuacije i spašavanja

Foto: MUP

U Garešnici je u utorak, 26. srpnja 2022. održana vježba evakuacije i spašavanja koju su organizirali Služba civilne zaštite Bjelovar, tvrtka Croatia Protekt  i Javne vatrogasne postrojbe Garešnica i Daruvar.
 
Tema vježbe bila je evakuacija i spašavanje u krugu tvornice koja raspolaže znatnim količinama vrlo zapaljive tvari – gume te predstavlja sigurnosni rizik u slučaju havarije za život i zdravlje zaposlenika tvrtke te okolnog stanovništva.
 
U vježbi je sudjelovalo 10-ak radnika tvornice, 13 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Garešnica i Daruvar te dva djelatnika Službe civilne zaštite Bjelovar na lokaciji. Županijski centar 112 je imao ulogu obavješćivanja i angažiranja navedenih žurnih službi.
 
Scenarijem vježbe evakuirani su djelatnici tvornice, provedeno je gašenje simuliranog požara te spašavanje unesrećenog radnika.
 
Cilj vježbe bila je provjera Plana evakuacije i spašavanja, kao i postupanja u kriznim situacijama te spremnost djelatnika u slučaju moguće nesreće. Analizom vježbe je utvrđeno kako su svi sudionici pokazali spremnost za potencijalno opasnu situaciju i profesionalno pristupili zadatku.
 
Vježbe u simuliranim uvjetima najsloženiji su i najučinkovitiji oblik osposobljavanja operativnih snaga i provjere osposobljenosti i pripremljenosti sustava u cijelosti.