Provedena simulacijsko-komunikacijska vježba „Pad sustava komunikacijskih mreža - Bjelovar 2022“.

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/VJEŽBE/Varazdin/Vježba „PAD SUSTAVA KOMUNIKACIJSKIH MREŽA – BJELOVAR 2022“..jpg
Foto: MUP

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, Služba civilne zaštite Bjelovar organizirala je i provela simulacijsko-komunikacijsku vježbu „Pad sustava komunikacijskih mreža – Bjelovar 2022“. Cilj vježbe bila je provjera načina međusobne komunikacije putem radio uređaja u slučaju prekida veza uslijed tehničke greške, hakerskog napada ili drugih uzroka, mogućnosti angažiranja operativnih snaga civilne zaštite te koordinacija aktivnosti u provođenju mjera zaštite i spašavanja na terenu, konkretno u simulaciji prometne nesreće s prevrtanjem cisterne koja prevozi opasne tvari.

Povod za provedbu vježbe bili su tri događaja: fizičko oštećenje optičkog kabla kod Gornjeg Draganca 14. veljače 2022. g. što je uzrokovalo prekid fiksne i mobilne telefonije na području Čazme i okolice, pad sustava komunikacijskih mreža uslijed potresa 29. prosinca 2020. g., te pad komunikacije putem mobilnih mreža 29. rujna 2020. godine.

U vježbi je sudjelovalo ukupno 22 sudionika - stožeri civilne zaštite gradova i općina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije putem sustava TETRA, kao i županijske žurne službe: Operativno komunikacijski centar policije i Policijska postaja Garešnica, Javna vatrogasna postrojba Garešnica, zapovjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja te Služba civilne zaštite Bjelovar, odnosno Županijski centar 112 koji je posjetila i dožupanica Bjelovarsko-bilogorske županije i načelnica županijskog stožera civilne zaštite Marija Jungić sa suradnicima.

Dana 01. ožujka održana je i sjednica Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije na kojem su, osim članova stožera, sudjelovali i čelnici gradova i općina, a s ciljem poduzimanja pripremnih radnji i organizacije objekata za prihvat izbjeglica pristiglih s područja Ukrajine. Izraženi su kapaciteti pojedinih jedinica lokalne i područne samouprave dok je Županijski centar 112 i Služba civilne zaštite Bjelovar kao koordinativno tijelo upoznala sudionike s uputama Ravnateljstva civilne zaštite.