Povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 održana simulacijsko-komunikacijska vježba potrage za nestalim osobama

U prostoru Županijske uprave, u petak 11. veljače 2022. održana je simulacijsko-komunikacijska vježba „Potraga za nestalim osobama 2022.“

FOTO: Županija koprivničko-križevačka

Vježba je održana u organizaciji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Službe civilne zaštite Koprivnica povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, s ciljem uvježbavanja pravovremene, brze i učinkovite komunikacije te koordinirane akcije pripadnika žurnih službi.

Vježbi su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana, ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić, članovi Stožera; pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić i referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc. Prisustvovali su i pripadnici žurnih službi: Služba civilne zaštite Koprivnica, Županijski centar 112 Koprivnica, Policijska uprava Koprivničko-križevačka, HGSS Stanica Koprivnica, županijsko Društvo Crvenog križa, županijski Zavod za hitnu medicinu, županijska Vatrogasna zajednica, Općina Legrad i općinski Stožer civilne zaštite.

Župan je zahvalio svima uključenima u vježbu koja je ponovno pokazala spremnost, organiziranost i odličnu koordinaciju našeg sustava civilne zaštite.

Prema scenariju, Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je poziv građana koji treba pomoć jer je tijekom vožnje biciklima kroz šumu “Dravske biciklističke rute” došlo do izlijetanja s ceste i ozljeda nekoliko slovenskih biciklista. Nastradali nisu mogli odrediti  svoju točnu lokaciju te je bilo potrebno locirati njihov posljednji poziv mobitelom i angažirati policiju i ostale snage civilne zaštite: HGSS, županijski i općinski Stožer, Vatrogasnu zajednicu i Društvo crvenog križa. Također, angažiran je i Zavod za hitnu medicinu koji zbrinuo ozlijeđene i transportirao ih do bolnice u Koprivnici.

Po završetku simulacije napravljena je i analiza vježbe, a sudionicima se obratio načelnik Ljubić koji je uz zahvalu na sudjelovanju istaknuo važnost komunikacijskog aspekta koji je često presudan u brzini i kvaliteti reakcije operativnih snaga na terenu.

U raspravu nakon održane vježbe uključili su se i ostali predstavnici sastavnica sustava civilne zaštite koji su bili uključeni u vježbu. Uz zahvalu Županiji na pomoći u radu, zaključili su kako je uz kvalitetnu opremu, edukacija ljudstva od presudne važnosti za dobro funkcioniranje sustava te da ovakve vježbe unaprjeđuju cjelokupni sustav koji se do sada na najbolji način iskazao u brojnim zahtjevnim situacijama.