Pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite „EKSPLOZIJA U BERETINCU 2022“

Foto: MUP

U sklopu obilježavanja Dana Općine Beretinec, u subotu, 10. rujna 2022. provedena je pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite „Eksplozija u Beretincu 2022.“ na temu spašavanja unesrećenih osoba iz javnih objekata pogođenih jakom eksplozijom te gašenja požara izazvanog eksplozijom u zgradi Općine koji se širio na susjednu zgradu Dječjeg vrtića „Ježeva kućica“.
 
Cilj vježbe bila je provjera sposobnosti i brzine interveniranja žurnih službi, usklađenost djelovanja, provjera spremnosti, organiziranosti i osposobljenosti operativnih snaga sustava civilne zaštite Općine Beretinec te postupanje u skladu s Planom djelovanja civilne zaštite i Planom evakuacije i spašavanja, kako Općine Beretinec tako i Dječjeg vrtića. Također, cilj ove vježbe bila je provjera osposobljenosti djelatnika za postupanje u izvanrednim situacijama, provjera predviđenih pravaca evakuacije kao i edukacija djece o djelovanju operativnih snaga sustava civilne zaštite.
 
U vježbi su sudjelovali djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Varaždin te pripadnici DVD Beretinec, članovi Stožera civilne zaštite Općine Beretinec, županijski vatrogasni zapovjednik, Hitna medicinska služba Varaždin, Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, HGSS stanica Varaždin i policijski službenici Policijske uprave varaždinske.
 
Događanje je pratio velik broj okupljenih mještana, slučajnih prolaznika i promatrača, ali i  djece, što je također bio jedan od ciljeva, edukacija najmlađih članova društva.
 
Na kraju vježbe održana je smotra svih sudionika, a zatim i službena analiza te je vježba ocijenjena kao uspješna. Sve žurne službe pokazale su spremnost reagiranja na izvanredne događaje u zadanim vremenskim okvirima, a pravci evakuacije unesrećenih pokazali su se ispravnim. Također, naglašena je dobra suradnja između općinskih tijela i žurnih službi.