Održana vježba u Dječjem vrtiću Sveti Križ Začretje „Potres –2023“

U Svetom Križu Začretju je danas, 30. ožujka 2023., održana vježba pod nazivom „Vježba evakuacije i spašavanja u Dječjem vrtiću Sveti Križ Začretje -  Potres 2023“

Foto:MUP

Prema scenariju vježbe, razorni potres, koji je pogodio Općinu Sveti Križ Začretje, izazvao je urušavanje zgrade Dječjeg vrtića Sveti Križ Začretje s popratnim požarom u kotlovnici Dječjeg vrtića. Djelatnici vrtića evakuirali su djecu iz prostora vrtića i nakon provjere brojnog stanja utvrdili su da nedostaju četiri osobe iz vrtića. Vatrogasne snage provode unutarnju navalu i gase požar te pronalaze četiri osobe koje iznose i predaju ekipi HMP i Gradskom društvu Crvenog križa Zabok. Sva komunikacija prema operativnim snagama sustava civilne zaštite i žurnim službama išla je putem Županijskog centra 112 Krapina.
 
Cilj vježbe je bila provjera Plana evakuacije i spašavanja Dječjeg vrtića Sveti križ Začretje, spašavanje djece i zaposlenika u slučaju mogućeg potresa i požara. Osim osposobljenosti djelatnika vrtića za postupanje u slučaju izvanrednih situacija, provjeravala se i valjanost predviđenih pravaca evakuacije kao i osposobljenost operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi.
 
U vježbi su sudjelovali djelatnici Službe civilne zaštite Krapina, Vatrogasnog operativnog centra, pripadnici Vatrogasne zajednice Općine Sveti Križ Začretje (DVD Sveti Križ Začretje i DVD Brezova), Gradskog Društva Crvenog križa Zabok, službenici Policijske postaje Zabok, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije te djelatnici i djeca Dječjeg vrtića Sveti Križ Začretje. Na vježbi je ukupno sudjelovalo stotinjak sudionika.
             
Po završetku vježbe provedena je analiza, a svi sudionici izrazili su zadovoljstvo izvedbom vježbe te zaključili da su operativne snage uključene u vježbu spremne za odgovor u stvarnim situacijama.