Održana vježba “Kumrovec 2023.”

​U Kumrovcu je na prostoru sportskih terena u Razvoru danas, 6. lipnja 2023., održana vježba evakuacije i spašavanja “Kumrovec 2023.” s naglaskom na medicinsko zbrinjavanje ozlijeđenih osoba.

Foto: MUP
 
Cilj vježbe bila je praktična provjera protokola postupanja timova hitne medicinske službe, osposobljenost i postupak u intervenciji operativnih snaga sustava civilne zaštite i ostalih žurnih službi.
 
Prema scenariju vježbe, za vrijeme radova u sklopu redovitog održavanja dimnjaka, održavao se atletski miting tijekom kojeg se dogodila eksplozija u kotlovnici. Kao posljedica eksplozije došlo je do požara te djelomičnog urušavanja jednog od zidova. DVD Kumrovec i ZJVP po dojavi izlaze na mjesto događaja i gase požar, osiguravaju mjesto nesreće te evakuiraju stradale i predaju djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije. S obzirom na to da postoji netom ranija dojava o podmetanju eksplozije obaviješteni su djelatnici PP Klanjec i jedinica interventne policije, koji izlaze na teren. U zoni primarne trijaže dolazi do napada te interventna policija udaljava sve članove žurnih službi i osigurava mjesto nesreće. Nastavlja se zbrinjavanje na mjestu nesreće te odvoz pacijenata u zdravstvene ustanove.
 
Uz djelatnike Službe civilne zaštite Krapina, na vježbi su sudjelovali predstavnici Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije ( sa gradskim društvima), Policijske uprave krapinsko-zagorska, Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, ZJVP Zabok i DVD Kumrovec, Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije i Općine Kumrovec te povjerenik civilne zaštite Općine Kumrovec i  Srednja škola Pregrada.
 
Služba civilne zaštite Krapina je bila uključena u pripremu i provedbu vježbe, analizu vježbe te je dala logističku potporu, a komunikacija prema operativnim snagama sustava civilne zaštite i žurnim službama odvijala se putem ŽC 112 Krapina.