Održana vježba evakuacije i spašavanja u pivovari Carlsberg

U tvornici Carlsberg Croatia d.o.o. je danas, 27. listopada 2023., u Koprivnici održana vježba evakuacije i spašavanja s ciljem provjere Plana evakuacije i spašavanja i spremnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite

Foto: MUP

Prema scenariju vježbe, uslijed snažnog potresa došlo je od oštećenja na zgradama proizvodnih pogona te do niza posrednih oštećenja opreme koja u svojim tehnološkim procesima koristi opasne tvari i može izazvati štete po okolinu i ljudsko zdravlje. Nakon toga, osoba zadužena za evakuaciju nakon prebrojavanja prijavila je kako nedostaje jedan zaposlenik u odjelu primarne proizvodnje. Pristupilo se akciji traganja i spašavanja ozlijeđenog te je nakon dojave Županijskom centru 112 Koprivnica daljinskim putem uključena sirena zbog potrebe evakuacije zaposlenika. Zaposlenici Carlsberga, njih oko 100-tinjak, se u vrlo kratkom vremenu okupilo na određenoj zelenoj površini, a na mjesto događaja upućene su žurne službe i operativne snage sustava civilne zaštite.
 
Uz djelatnike Službe civilne zaštite Koprivnica, u vježbi su sudjelovali predstavnici Zavoda za hitnu medicinu,  PU Koprivničko križevačke županije, Javne vatrogasne postrojbe Grada Koprivnice i HGSS Stanice Koprivnica.
 
Nakon vježbe, provedena je analiza te je istaknuta važnost podizanja svijesti o smanjenju rizika od katastrofa i spremnost u reagiranju na izvanredne događaje. Također, ova vježba kako su snage sustava civilne zaštite s područja županije dobro uvježbane i osposobljene u reagiranju na nesreće koje se mogu dogoditi u tehnološkom procesu.