Održana vježba evakuacije i spašavanja u Osnovnoj školi Sirač

Foto: MUP

U organizaciji Općine i Stožera civilne zaštite Sirač, Službe civilne zaštite Bjelovar, Javne vatrogasne postrojbe Daruvar te Crvenog križa Daruvar, jučer 25. listopada, održana je vježba evakuacije i spašavanja u Osnovnoj školi Sirač.

Po scenariju vježbe, simuliran je potres i požar u prostoru škole te su putem Županijskog centra 112 Bjelovar aktivirane žurne službe. Provedeno je zadimljavanje prostora škole i evakuacija 150 osoba (djece, nastavnog i tehničkog osoblja) na zborno mjesto te spašavanje tri "ozlijeđene" osobe od strane JVP-a korištenjem specijalnog vozila za rad na visini - vatrogasnih ljestvi i saniranje njihovih ozljeda od strane volontera Crvenog križa. Jedna osoba je bila "zarobljena" pod ruševinama pa je, u otežanim uvjetima potrage, angažiran vodič s potražnim psom te je po pronalasku unesrećene osobe provedena imobilizacija i izvlačenje osobe van objekta radi pružanja daljnje pomoći.

Na vježbi su sudjelovali: Služba civilne zaštite Bjelovar, Javna vatrogasna postrojba Daruvar, DVD Sirač, HGSS Stanica Bjelovar s ispostavom Daruvar i potražnim psom specijaliziranim za potrage osoba u ruševinama, Gradsko društvo Crvenog križa Daruvar te policijski službenici Policijske postaje Daruvar.

Po završetku vježbe provedena je analiza na kojoj je zaključeno da je unatoč kišnim uvjetima ista bila iznimno uspješna, a svi su sudionici pokazali visoku razinu spremnosti, profesionalizma i motivacije za postupanje u nastalim kriznim situacijama bez utvrđenih pogrešaka pri postupanju.