Održana vježba evakuacije i spašavanja u Osnovnoj školi Ivanska

U organizaciji Službe civilne zaštite Bjelovar, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivanska te Općine Ivanska sa Stožerom civilne zaštite je 15. svibnja provedena vježba evakuacije i spašavanja u Osnovnoj školi Ivanska

Foto: MUP

Vježba je provedena s ciljem provjere operativnosti Plana evakuacije u slučaju izvanrednog događaja i utvrđivanja osposobljenosti nastavnog i tehničkog osoblja škole te ujedno uvježbavanja učenika.

Prema scenariju vježbe, simuliran je požar te je provedeno zadimljavanje prostora škole, uslijed čega je došlo do evakuacije ukupno 190 polaznika i zaposlenika škole na zborno mjesto.

Putem Županijskog centra 112 Bjelovar, na poziv ravnateljice, aktivirane su temeljne operativne snage sustava civilne zaštite. Po dojavi, ubrzo dolaze vatrogasci koji započinju simulaciju gašenja požara i spašavaju četvero ozlijeđenih učenika, kojima su djelatnici škole pružili prvu pomoć.

Nakon vježbe, korištenjem vatrogasnih aparata na otvorenom prostoru ispred škole, učenici viših razreda su sudjelovali u gašenju iniciranog kontroliranog požara.

Na vježbi su kao promatrači prisustvovali načelnik Općine Ivanska, načelnica Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije, članovi lokalnog stožera civilne zaštite te policijski službenici PP Čazma.

Na kraju je provedena inicijalna analiza koja je pokazala visok stupanj spremnosti i efikasnost svih sudionika u reagiranju na izvanredne situacije.