Održana vježba civilne zaštite u OŠ Đulovac

U organizaciji Službe civilne zaštite Bjelovar, Općine Đulovac, Javne vatrogasne postrojbe Daruvar i Vatrogasne zajednice općine Đulovac, Stožera civilne zaštite općine Đulovac, jučer, 15. studenog 2023. provedena je vježba evakuacije i spašavanja u OŠ Đulovac

Foto: MUP

Cilj vježbe bila je provjera osposobljenosti voditelja evakuacije, uvježbavanja učenika i nastavnika te provjere operativnosti Plana evakuacije u slučaju izvanrednog događaja. Osim osposobljenosti djelatnika i polaznika škole za postupanje u slučaju izvanrednih situacija i valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, provjeravala se i osposobljenost pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite te njihovo postupanje u skladu s operativnim planovima i procedurama.

Scenarijem vježbe predviđen je požar u prostoru škole te evakuacija učenika, nastavnog i tehničkog osoblja iz prostora škole na zborno mjesto, a putem Županijskog centra 112 Bjelovar, na poziv ravnateljice, aktivirane su operativne snage sustava civilne zaštite. Na otvorenom prostoru provedeno je gašenje kontroliranog požara, korištenjem vatrogasnih aparata od strane djelatnika škole i vatrogasaca profesionalnom opremom.

Vježbi su kao promatrači prisustvovali djelatnici Službe civilne zaštite Bjelovar, načelnik općine Đulovac i načelnik Stožera civilne zaštite općine Đulovac te policijski službenici Policijske postaje Daruvar.

Nakon vježbe, provedena je analiza te je vježba ocijenjena uspješnom. Svi sudionici pokazali su sabranost te visoku razinu spremnosti, profesionalizma i motivacije za postupanje u simuliranoj situaciji.