Održana svečano-radna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Lepoglave

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/Lepoglava 1.jpg
2. ožujka. 2021., Stožer civilne zaštite Grada Lepoglave održao je koordinativnu, radnu, ali i prigodnu sjednicu, povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Zbog provedbe epidemioloških mjera uzrokovanih zarazom virusom SARS-CoV-2 sjednici su prisustvovali, u manjem broju, predstavnici Grada Lepoglave, Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, PP Ivanec, DVD-a Grada Lepoglave, HGSS-a Stanice Varaždin, Gradskog društva Crvenog križa Ivanec te pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite. Najavljene su bile slijedeće teme sjednice:

- analiza aktivnosti Stožera civilne zaštite u 2020. godini,
- stanje sustava civilne zaštite na području grada Lepoglave te
- plan aktivnosti Stožera civilne zaštite grada Lepoglave u 2021. godini.

Uvodno se okupljenima obratio zamjenik gradonačelnika Lepoglave, ujedno i načelnik Stožera Hrvoje Kovač te istaknuo:
„Gradski sustav civilne zaštite ustrojen je kroz koordinaciju žurnih službi i ustanova kojima je primarna djelatnost zaštita građana. Svi se oni lokalno koordiniraju posredstvom Stožera civilne zaštite Grada Lepoglave, a prošla je godina pokazala upravo koliko je taj sustav, ali primarno ta koordinacija važna kad nas zadesi neka nedaća. Iznimno sam, kao načelnik Stožera zahvalan svim tim stručnim ljudima koji su mi pomogli organizirati rad Stožera, a sve s ciljem još bolje zaštite naših građana. Nitko nas nije pripremio za sve izazove koje je pred nas postavila epidemiološka situacija izazvana koronavirusom i kao Stožer smo se maksimalno trudili našim građanima biti na usluzi u protekloj godini. Hvala i njima na strpljenju i suradnji, a pred nama je još puno posla jer sad više nego ikad moramo raditi na ozbiljnijem pristupu lokalnog sustava civilne zaštite kako bi spremnije dočekali nove ozbiljne situacije.“

Nadalje je analizirano da je posebice aktivan u protekloj godini Stožer bio u razdoblju od 17. ožujka 2020., kada je aktiviran od strane Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske vezano za provođenje mjera suzbijanja epidemije koronavirusa. Uslijedile su aktivnosti poput izdavanja propusnica, zaprimanja mnogobrojnih telefonskih poziva i poruka elektroničke pošte te  podjela toplih obroka i prehrambeno- higijenskih paketa. U provođenju epidemioloških mjera najviše su bili angažirani vatrogasci iz triju dobrovoljnih društva s gradskog područja te pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja-Stanica Varaždin i Gradskog društva Crvenog križa Ivanec. Pohvale i zahvale upućene su navedenim temeljnim operativnim snagama sustava civilne zaštite te i građanima koji su se pridržavali preporuka, mjera i uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite. U 2020. godini gradski stožer djelovao je u slučajevima prirodnih nepogoda manjeg intenziteta koje su pogodile područje Lepoglave. Zabilježene su poplave, olujno nevreme i potres. Od sudionika je detektirana i određena problematika prilikom provođenja aktivnosti Stožera. Zajednički je zaključeno da su to problemi vezani uz pravovremenu i učinkovitu komunikaciju između operativnih snaga te da će se to pokušati usuglasiti kod planirane vježbe civilne zaštite za 2021. godinu. Temeljem odluke Gradskog vijeća provedeno je osnivanje postrojbe civilne zaštite Grada Lepoglave.

Predstavnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, samostalni nadzornik za prevenciju i pripravnost Nedeljko Kučej, uz čestitke povodom našeg zajedničkog Dana civilne zaštite istaknuo je da civilna zaštita u Republici Hrvatskoj predstavlja sustav organiziran na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini. Ujedno je i to odgovornost svih sudionika, temeljnih snaga i građana da zajednički, sinergijom surađuju da bi se organizacijski, planski, operativno i financijski sustav razvijao uz neprestano osposobljavanje i opremanje. Naglašena je i važnost provođenja vježbi i podizanja svijesti građana o važnosti civilne zaštite. Pozdravljena je i Odluka o osnivanju postrojbi civilne zaštite opće namjene Grada Lepoglave. Zaključno svima je upućena želja da se u narednim godinama više bavimo razvijanjem i prevencijom unutar sustava civilne zaštite, a manje reakcijom na velike nesreće i katastrofe.