Održana radionica „Potencijalna migrantska kriza“

Foto: MUP

U multimedijskoj dvorani palače Herzer, u petak 13. prosinca održana je radionica „Potencijalna migrantska kriza“. Polaznici radionice bili su članovi Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina, a radionica je organizirana u suradnji s Institutom za sigurnosne politike. Ispred Područnog ureda civilne zaštite Varaždin radionici je prisustvovao pročelnik Ivica Matošić.
 
Nakon uvodnih govora načelnika Stožera Varaždinske županije i zamjenika župana Roberta Vugrina te načelnika Stožera Grada Varaždina i zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara, članovi Stožera upoznali su se sa mogućim rizicima u smislu neočekivanosti i prijetnji prema društvu, a koje izaziva migrantska kriza. Analizirana su prijašnja iskustva iz migrantske krize, gdje je Varaždinska županija također bila aktivni sudionik. Tijekom radionice članovi Stožera su u skladu sa svojim zaduženjima i odgovornostima za upravljanje u kriznim situacijama, raspravljali o poduzimanju mogućih preventivnih mjera o ovoj vrlo aktualnoj temi.
 
U zaključcima radionice rečeno je da se trenutno ne može govoriti  o razmjerima krize koja je bila 2015. i 2016. godine, ali da smo svjedoci neprestanog pritiska na hrvatsku granicu od strane nezakonitih migranata te da se Republika Hrvatska, odnosno Varaždinska županija  nalazi u specifičnoj situaciji jer je zemlja članica Europske unije ali još uvijek izvan Schengena, stoga je radionica još jednom skrenula pažnju na potrebu sagledavanja dosadašnjeg stanja organiziranosti i mogućih eskalacija migrantske krize.