Održana pokazna vježba u sklopu projekta „SAFE TOGETHER - Risk prevention in the cross-border area“

U Daruvaru je 15. i 16. prosinca 2022. održana zajednička pokazna vježba na kojoj su sudjelovali djelatnici Službe civilne zaštite Bjelovar.

Foto: MUP
 
Vježba je organizirana u sklopu projekta „SAFE TOGETHER — Risk prevention in the cross-border area“ čiji su nositelji Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore i Grad Daruvar, a sufinanciran je iz programa Interreg — IPA CBC Croatia — Bosnia and Herzegovina — Montenegro.

Na vježbi su sudjelovali predstavnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.
 
Scenarij prvog dana vježbe bio je potres koji je uzrokovao urušavanje zgrade i požar pri čemu su intervenirale snage Javne vatrogasne postrojbe Daruvar, vatrogasci iz Crne Gore i BiH i Društvo Crvenog križa Daruvar, a s ciljem gašenja požara, pronalaska i zbrinjavanja unesrećenih osoba.  Drugi dan scenarijem je bila predviđena potraga i spašavanje na kopnu i u vodi, a aktivirani su pripadnici HGSS-a Bjelovar i Daruvar te GSS Crne Gore i BiH. U aktiviranju operativnih snaga i međunarodne pomoći sudjelovao je Županijski centar 112 Bjelovar i Stožer civilne zaštite Grada Daruvara. 
 
Opći cilj projekta „SAFE TOGETHER — Risk prevention in the cross-border area“  je poboljšanje sposobnosti reagiranja na katastrofe kroz povećanje razine spremnosti i operativnosti spasilačkih službi na prekograničnom području središnje Hrvatske, sjeverne Bosne i Hercegovine i Crne Gore.