Održan radni sastanak sa žurnim službama

U organizaciji  Područnog ureda civilne zaštite Varaždin 14. ožujka 2023. održan je radni sastanak s predstavnicima žurnih službi

Foto: MUP

Uz OKC PU varaždinske, HGSS – stanicu Varaždin, JVP Varaždin, sastanku su prisustvovali županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy, predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin i Društva Crvenog križa Varaždinske županije te predstavnici Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina, Hrvatskih voda - VGO Varaždin i Hrvatskih autocesta- TJ Varaždin.

Dnevnim redom bili su obuhvaćeni Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini, pripreme za turističku sezonu te sustav obrane od poplava.

Vezano uz Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. prisutne je s glavnim smjernicama i aktivnostima koje proizlaze iz  Programa upoznao županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy. Voditelj službe inspekcijskih poslova Varaždin i inspektor zaštite od požara prisutne su upoznali s glavnim zadacima inspekcije zaštite od požara koji proizlaze iz Programa. Kroz raspravu je zaključeno kako većina požara otvorenog prostora proizlazi iz nepažnje pojedinaca prilikom spaljivanja korova te da jedinice lokalne samouprave još uvijek nisu uredile spaljivanje poljoprivrednih rudina.

O pripremama za turističku sezonu koje je poduzeo Područni ured civilne zaštite Varaždin prisutne je informirao voditelj Županijskog centra 112 Varaždin. Poučeni iskustvom iz prošle godine, a vezano uz izlijetanje češkog autobusa na autocesti A4, u suradnji sa stožerima civilne zaštite pripremljene su dvije lokacije za korištenje u sličnim situacijama.

Predstavnik Hrvatskih autocesta – TJ Varaždin istaknuo je kako se operativno dežurstvo za praćenje i kontrolu prometa na A4 za dionicu autoceste od graničnog prijelaza Goričan do čvora Breznički Hum, koje je bilo u objektu ove tehničke jedinice, preselilo u kontrolu Ivanja Rijeka. U slučaju dužeg zastoja u prometu uslijed prometnih nesreća i mogućeg pružanja pomoći turistima koji će čekati u koloni, promet se preusmjerava na izlaze s autoputa, a vozila koja su u koloni mogu se, u koordinaciji s policijom preusmjeriti na drugi trak autoceste i uputiti na izlaze s autoputa, pojasnio je predstavnik HAC-Tehničke jedinice održavanja Varaždin.

Predstavnik Hrvatskih voda – VGO Varaždin prisutne je upoznao sa sustavom obrane od poplava na području Varaždinske županije.
 
Iz Područnog ureda civilne zaštite Varaždin sastanku su prisustvovali voditelj Službe za prevenciju i pripravnost Nedjeljko Kučej, voditelj Službe inspekcijskih poslova Dario Poljak, inspektor zaštite od požara Danijel Godinić i voditelj Županijskog centra 112 Zdravko Lazar.