Održan okrugli stol na temu „Potresi u Sjevernoj Hrvatskoj“

U Varaždinu, 16. travnja 2024., na Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je okrugli stol u sklopu istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Amplifikacija seizmičkog gibanja tla uzrokovana topografskim efektima u Sjevernoj Hrvatskoj - SIGMATOPCRO“, na kojem su sudjelovali predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite

Foto: MUP

Nakon razornih potresa u Zagrebu i Petrinji, mnoge crkve te kulturne i povijesne građevine diljem Sjeverne Hrvatske pretrpjele su štetu. Većina tih oštećenih sakralnih objekata i starijih građevina u Sjevernoj Hrvatskoj nastala je na uzvisinama. Također, mnoga sela i gradovi izgrađeni su upravo na brdima i u blizini topografskih vrhova te imaju veliku vrijednost zbog povijesnih, arhitektonskih ili financijskih razloga, a ponekad i doživljavaju veću koncentraciju stanovništva zbog turizma.

Cilj okruglog stola je bio stručnim predavanjima te konstruktivnom panel diskusijom doprinijeti društvenoj i javnoj svijesti o potresima.

Voditelj Službe za prevenciju i sigurnost Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Nedeljko Kučej, upoznao je zainteresiranu javnost sa sustavom civilne zaštite, dok je viša stručna savjetnica za međunarodnu suradnju Nika Markoč prezentirala aktivnosti MUSAR tima u Turskoj.

U raspravi su sudjelovali i doc.dr.sc. Davor Stanko s Geotehničkog fakulteta iz Varaždina te rukovoditeljica Seizmološke službe Republike Hrvatske mr. sc. Ines Ivančić.

Predstavljene su i aktivnosti istraživačkih projekata koji su vezani uz područje Sjeverne Hrvatske: SIGMATOPCRO, CROSSNET i SeisRICHerCRO projekt CRONOS.

Uključenost Ravnateljstva civilne zaštite u ovo događanje proizlazi iz odlične višegodišnje suradnje s Geotehničkim fakultetom. Uz izloženu stručno-znanstvenu komponentu okruglog stola, od strane službenika Ravnateljstva civilne zaštite prezentiran je i onaj praktični dio i ustroj civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.