Održan okrugli stol na temu “Potres – izazov za civilnu zaštitu“

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/030322_Dan CZ_11.jpg

U sklopu obilježavanja Dana civilne zaštite Područni ured civilne zaštite Varaždin održao je 3. ožujka 2022.,okrugli stol u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije.
Predavanja su održali doc.dr.sc. Matija Orešković na temu Osiguranja stabilnosti objekta prilikom projektiranja obzirom na seizmičnost, prof.dr.sc. Božo Soldo je govorio o primjerima mnogobrojnih oštećenja građevina kod nastanka potresa s naglaskom na prometnice te je o procjenama rizika izlagao jmr.sc. Tomislav Jarmić iz Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije- Također, dr.sc. Stjepan Strelec s Geotehničkog fakulteta govorio je o likvefakciji, amplifikaciji i kategorizaciji tla prema seizmičnosti, o ulozi vatrogastva kod pojave potresa govorio je Mario Rogina iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, dok je doc.dr.sc. Davor Stanko iznio procjene seizmičkog rizika građevina i kulturne baštine u RH. Viđenje procjene rizika u Republici Hrvatskoj dao je Nedeljko Kučej ispred Područnog ureda civilne zaštite Varaždin.

Okruglom stulu su prisustvovali i predstavnici stožera civilne zaštite JLP(R)S Varaždinske županije, HGSS stanica Varaždin, Društva Crvenog križa Varaždinske županije te Gradskog društva Crvenog križa Varaždin. 

Predavačima te sudionicima okruglog stola obratila se i zamjenica župana, ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je naglasila kako Varaždinska županija proaktivno sudjeluje u izgradnji i unapređenju sustava civilne zaštite te je jedna od najaktivnijih na području civilne zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj. Bila je to jedinstvena prilika da se u predavanju i raspravi spoje predstavnici operativnih snaga te akademske zajednice sa Sveučilišta Sjever i Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.